Bauzá demana davant Rajoy una millora de les inversions i del finançament de Balears

"Hem fet un canvi estructural radical però el nostre esforç mereix atendre peculiaritats i necessitats", afirma en una conferència a Madrid

El president de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, ha fet aquest dilluns a Madrid una defensa de les reformes impulsades pel seu govern i de la reducció del dèficit públic, i davant de la presència del cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, li ha reclamat una millora de les inversions i del finançament de les Illes.

"Pensin en les Balears no com el paradís que són, sinó com una comunitat amb necessitats", ha afirmat Bauzá només començar la intervenció en un berenar informatiu. En primer lloc, ha explicat que les Balears han reduït el dèficit públic un 17% respecte del 2011 i que ara s'ha situat a nivells del 2006. A més, ha tret pit assegurant que per l'Arxipèlag retallar una dècima de dèficit suposa "més despesa per PIB" que per altres autonomies. Per exemple, ha dit que a Balears cada dècima equival a 26 milions, mentre que a Extremadura (també governada pel PP) equival a 14.

En segon lloc, respecte del model de finançament ha indicat que només les Illes i Madrid són "aportadores netes" als fons de suficiència i garantia. "Som els que més aportam als comptes", ha dit i ha afegit: "Les Balears estan complint, hem fet un canvi estructural radical, però el nostre esforç mereix atendre peculiaritats i necessitats".

D'aquesta manera, i després de destacar que fa vuit mesos que l'atur cau a la Comunitat, Bauzá ha dit que l'actual model de finançament no és "just" i que, a més, les Balears pateixen un "problema de connectivitat aèria i marítima". Ha reclamat: "Necessitam més inversions de l'Estat que siguin productives per preservar l'economia i potenciar la locomotora". En aquest sentit, ha demanat que s'aprovi al 2014 un "règim especial" per a les Balears que respecti el "fet insular" que es recull en el principi de solidaritat a la Constitució.

En el torn de preguntes, ha tornat a defensar la distribució asimètrica dels objectius de dèficit entre comunitats, i ho ha aprofitat per reclamar també un "finançament asimètric".

El + vist

El + comentat