Societat 30/04/2016

El que cal saber sobre el lloguer i la compra de pisos: drets i deures de l'habitatge

Amb Gerard Capó, director tècnic per l’ús digne de l’habitatge

2 min
AmbGerard Capó director tècnic per l’ús digne de l’habitatge

Quan entro en un pis de lloguer, he de canviar el nom de les factures de llum, aigua i gas o poden continuar estant a nom del propietari?

Tot i que no és obligatori, si l’habitatge ja disposa de subministrament donat d’alta, és recomanable fer el canvi de nom i de domiciliació bancària amb les companyies de serveis. Si l’habitatge no té comptadors de subministrament que estiguin donats d’alta (si bé han de tenir, per llei, les instal·lacions necessàries per oferir subministrament), són els arrendataris els que han de donar-se d’alta. En aquest cas, els propietaris han de facilitar tota la documentació necessària per poder contractar-los.

Cal declarar totes les persones que viuen en un pis de lloguer?

L’única persona que obligatòriament ha de constar en el contracte és el titular arrendatari. La resta poden constar (o no) com a convivents que resideixen amb el titular.

¿És obligatori inscriure el meu habitatge al Registre de Propietat en el contracte d’arrendament?

No és obligatori, però és molt recomanable. D’aquesta manera, l’arrendatari pot assegurar-se que el contracte continuarà vigent fins a la finalització del contracte de lloguer signat i que no serà resolt en cas d’una transmissió de l’immoble (ja sigui per compravenda, per execució hipotecària, etc.).

Quines alteracions (obres a l’habitatge) van a càrrec meu, com a llogater, i quines a càrrec del propietari?

El cost de les obres de conservació l’ha d’assumir el propietari, excepte quan el desperfecte sigui imputable a l’arrendatari. Es consideren obres de conservació aquelles reformes relacionades amb les instal·lacions de l’habitatge (canonades, cablejat elèctric, escalfador, caldera...), les parets, el sòl, el sostre i tots els elements estàtics que formen part de l’estructura. Tanmateix, el cost de petites reparacions (arreglar les aixetes, el pany de la porta, les persianes...) l’ha d’assumir el llogater.

Quins drets tinc com a llogater per decorar el pis (per exemple, pintar les parets)?

Durant la vigència del contracte, el llogater pot decorar el pis sempre que el retorni en les mateixes condicions quan finalitzi el contracte de lloguer. Així doncs, si l’arrendatari ha canviat el color de les parets de l’habitatge, les haurà de tornar a pintar per lliurar-lo del mateix color inicial. Si l’habitatge no s’hagués pintat, és a dir, manté el mateix color que quan hi va entrar, però amb el desgast normal per l’ús de l’habitatge, no caldrà tornar-lo a pintar.

Què puc fer si un cop vençut el contracte el propietari no em torna la fiança?

Si durant 30 dies el propietari no ha tornat la fiança, el llogater té dret a exigir la fiança més l’interès legal dels diners. Si, tot i exigir-la, el propietari no l’hi torna, l’arrendatari ha d’emprendre accions judicials per reclamar la devolució de la fiança.

(*) Els habitatges amb contractes d'arrendament formalitzats abans de l'1 de gener del 1995 tenen algunes diferències en la normativa respecte a aquestes respostes

Espai d'informació ciutadana fet amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona

www.barcelona.cat/habitatge

Twitter: @bcn_ajuntament i @barcelona_cat

Facebook: Barcelona.cat

stats