Societat 01/10/2013

Barcelona recupera 'Petits paisatges'

L'objectiu de la iniciativa és posar en valor símbols que formen part del patrimoni de la ciutat, com la metralla de Sant Felip Neri o la Gamba de Mariscal

Ara
2 min
La Gamba de Mariscal, al moll de la Fusta

Barcelona'Petit paisatge de Barcelona'. Aquesta és la inscripció que es pot llegir a la placa que acompanya diversos símbols considerats patrimoni històric dels barcelonins. L'institut del Paisatge Urbà està al darrere d'aquesta iniciativa publicoprivada que té per objectiu recuperar i posar en valor alguns dels objectes i detalls més significatius de la ciutat.

Entre ells, el Torn dels Orfes, a la façana del carrer de Ramelleres, on abans hi havia la casa de la Misericòrdia -actualment seu del districte de Ciutat Vella-, que aquest dilluns, 1 d'octubre, ha vist finalitzada la seva restauració. La història del Torn, es remunta a finals del segle XVI: qui volia deixar a la Casa un nadó de forma anònima, el col·locava al torn i feia girar la roda.

La plaça Sant Felip Neri és un altre dels espais en els que s'ha instal·lat aquesta placa simbòlica. La metralla que hi ha a la façana de l'església és testimoni dels bombardejos que va perpetrar l'aviació feixista italiana a Barcelona durant la guerra civil espanyola.

A Ciutat Vella, un altre dels elements singulars que s'ha senyalitzat és La Gamba de Mariscal. El crustaci dissenyat per l'artista Xavier Mariscal es va instal·lar com a reclam a la teulada del restaurant Gambrinus, i el 1987 en un dels cinc edicles del remodelat moll de la Fusta.

També compta amb una placa El rellotge dels Llums, a l'Eixample. Creat per Juan Cabrerizo, va ser instal·lat l'any 1929 al paviment del carrer de Rocafort, número 2, amb motiu de l'Exposició Universal de Barcelona. Aquest rellotge marca les hores i els minuts amb llums i conté unes ales daurades que representen el déu Hermes.

Passat, present i futur

Aquest dimarts, 2 d'octubre, es descobrirà l'última de les plaques 'Petit paisatge' que s'han instal·lat recentment, que senyalitzarà el Rellotge del Sifó. La història d'aquest objecte es remunta a l'any 1960, quan l'amo de la fàbrica de sifons Puértolas va fer construir aquest rellotge amb forma de sifó i el va instal·lar com a reclam a la façana de la fàbrica.

També es preveu senyalitzar els dos semàfors més antics de la ciutat, instal·lats a finals dels anys 40 a les cruïlles del carrer de Comte d'Urgell amb els carrers de Buenos Aires i Londres, i que estan en procés de restauració.

La primera placa es va posar al Termòmetre de Can Cottet al juliol del 2011, i l'Institut no descarta convertir en 'Petit paisatge' molts d'altres elements singulars de Barcelona en un futur. De moment, els que ja estan senyalitzats queden recollits a l'aplicació mòbil BCN Paisatge.

stats