Barcelona llança idBCN, la identitat digital ciutadana al mòbil

Es tracta d'un mecanisme pioner al món, que permetrà als ciutadans accedir a tot tipus de tràmits i serveis a través del telèfon

Barcelona ha posat en marxa la idBCN, la identitat digital ciutadana al mòbil. Aquest mecanisme d'identitat digital és pioner a nivell mundial i permetrà als ciutadans accedir a tot tipus de tràmits i serveis telemàtics de forma jurídicament i tecnològicament segura.

El sistema idBCN es basa en un registre d'identitats digitals mòbils que permet associar un número de telèfon mòbil a cada ciutadà que vulgui disposar d'aquesta nova modalitat d'acreditació digital. Qualsevol usuari que disposi d'un 'smartphone' connectat a internet podrà sol·licitar i utilitzar la seva identitat digital idBCN a través d'una aplicació, disponible per a iPhone i Android.

Un cop identificat, l'usuari podrà dur a terme al telèfon mòbil tràmits municipals que, fins avui, només es podien fer presencialment o per internet amb certificat digital, com el padró municipal, l'impost de vehicles (IVTM) i la grua municipal. Progressivament s'incorporaran nous serveis, tant de l'Ajuntament de Barcelona com d'altres administracions i entitats que vulguin fer ús d'idBCN per identificar els usuaris dels seus serveis.

També és possible en un futur afegir a la idBCN la capacitat de poder realitzar signatura electrònica per part del ciutadà, amb les mateixes garanties que les produïdes amb certificats digitals. Això permetria al ciutadà no només accedir a llocs web protegits sinó també signar documents o realitzar tràmits telemàtics de forma completa.

idBCN, finalista dels Novay Digital ID Awards 2013

La idBCN és un dels tres projectes finalistes dels Novay Digital Identity Awards, que s'atorguen anualment per premiar les millors solucions i les més innovadores en el camp de la identificació digital. El guanyador es coneixerà en el marc de la cerimònia IDentityNext'13, que té lloc a l'Haia, als Països Baixos, entre el dimarts 19 i el dimecres 20 de novembre.

Barcelona, capital mundial del mòbil

La iniciativa forma part del conjunt d'accions impulsades en el marc de la Capitalitat Mundial del Mòbil que Barcelona ocupa fins al 2018 i per l'aposta d'esdevenir una 'smart city' de referència.

Així mateix, iniciatives com idBCN tenen la clara finalitat de millorar el benestar i la qualitat de vida dels ciutadans, utilitzant la tecnologia com a eina de comunicació i de proximitat amb les persones, a la vegada que es milloren els serveis que l'administració proporciona als ciutadans. Barcelona és la primera ciutat que implementa un sistema d'aquest tipus per als seus ciutadans.