Societat 20/08/2013

Dues embarcacions netegen diàriament l'aigua del mar del litoral barceloní

Entre els mesos de juny i setembre, dues embarcacions recorren tot el litoral de la ciutat per recollir els residus flotants

Ara
2 min

BarcelonaDurant la temporada d'estiu, a Barcelona es treballa per garantir la neteja de les platges de la ciutat, tant fora com dins de l'aigua. Per assegurar un bany en les millors condicions, cada matí dues embarcacions recorren les platges del litoral de la ciutat, des de la zona de banys del Fòrum fins a la platja de Sant Sebastià, i recullen els residus flotants. Ho fan des de l'1 de juny i fins al 25 de setembre, en un horari ininterromput de 07.00 a 15.00. Les embarcacions, dues Marnett Solid 650, disposen d'un sistema de pales i xarxes que va recollint les deixalles que suren en l'aigua. Els operaris dipositen els residus en bosses que emmagatzemen en l'embarcació fins que acaben el recorregut. Tal com explica Josep Garriga, de la Direcció del Cicle de l’Aigua del consistori barceloní: "El que més es recull són plàstics, com envasos o bosses, que majoritàriament vénen d'alta mar, més que no pas llençats des de la platja. També es recullen fustes, tant naturals, –restes provinents de rieres–, com manipulades –com caixes o restes de mobles".

Augment dels residus recollits

Garriga també comenta que, aquesta temporada, s'han recollit un 50% més de residus que l'any passat. Això es pot deure al fet de treballar durant el matí, la qual cosa fa que la feina sigui més efectiva –ja que les condicions de navegació són millors–. "De tota manera, caldrà comparar-ho amb els anys vinents, en què treballarem en aquests mateixos horaris, per comprovar si l'augment del nombre de residus recollits es deu a la franja horària o al fet que hi ha més deixalles". Per garantir la seguretat dels banyistes, les embarcacions dediquen les primeres hores del matí, quan hi ha menys afluència de gent a les platges, a netejar la zona més propera a la costa. A mesura que hi ha més banyistes, mantenen una distància de seguretat respecte de la costa d'uns 200 metres. A banda d'això, però, les naus tenen l'hèlix protegida, de manera que si algú s'hi acosta, no la pugui tocar. “De tota manera, si es detecta una gran taca en la zona de bany, s'activa un protocol per retirar els banyistes i poder netejar sense perill", afegeix Garriga.

stats