Societat 28/09/2015

L’Oliva Artés, de fàbrica a museu contemporani

El MUHBA hi explica la societat actual a través del llegat industrial del Poblenou

Ara
2 min

BarcelonaL’antiga fàbrica Oliva Artés ha esdevingut un punt de trobada al Poblenou, un museu laboratori on es pot interrogar la societat actual amb la mirada posada en el llegat industrial del barri. A principis del segle XX va ser una de les fàbriques més prolífiques del carrer de Pere IV, dedicada a la metal·lúrgia, a fer peces per a la indústria, i durant la Guerra Civil, a produir maquinària de guerra.

“En aquell moment, el Poblenou era un districte industrial que es va anar diversificant i que va ser el gran centre de la Barcelona i l’Espanya industrial, el més important de tota la Mediterrània occidental", explica Joan Roca i Albert, director del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA).

Capes de reflexió

Aquest nou espai del Museu d’Història de Barcelona, encara en espera d’una segona fase d’obres, està pensat com una ceba, amb diverses capes de reflexió. L’exposició permanent, la més perifèrica, proposa 12 àrees temàtiques de la societat contemporània que s’expliquen a través d’objectes ben diversos. Per exemple, un vehicle SEAT i una Xibeca Damm sense obrir materialitzen la industrialització, i una tassa de vàter de luxe que la família Güell va comprar a Londres per al Palau de Pedralbes serveix per parlar dels canvis en la gestió dels residus.

En altres apartats, un Land Rover dels “grisos” o els primers anuncis de televisió mostren diversos aspectes de la societat; una parada modernista del Mercat de Sant Antoni expressa l’ambient creatiu de principis de segle, i una màquina d’escriure de l’alcaldia il·lustra com la tecnificació va canviar la gestió de l’Administració pública.

L’objectiu és, segons Roca i Albert, “explicar la societat contemporània, aquella Barcelona que creix, que es fa una gran metròpoli i que, a partir d’aquí, és una gran ciutat europea i capital de Catalunya”. “Es pot mostrar, des de Barcelona, el que és el món contemporani, ben arrelat al Poblenou, que era la base pràctica, la base fabril”, conclou.

Repensar Pere IV

A l’interior, l’exposició temporal s’anomena Interrogar l’Eix de Pere IV i aplega iniciatives per repensar aquesta zona en transformació contínua. Hi participen universitats, veïns i estudis d’arquitectura que volen aportar materials que generin interrogants i que ajudin a plantejar, plegats, el futur d’aquest eix.

stats