Societat 04/10/2014

Neix una web sobre la cultura popular i tradicional de la ciutat

Cultura Popular és un nou portal que mostra l'enorme riquesa cultural que té la ciutat, a través dels seus productes, tradicions i entitats locals

Arnau Romaní
4 min

L’aspa de Santa Eulàlia és una pasta de brioix plena de sucre i amb cireres confitades en la seva cara superior, amb forma de creu i simbolitza la creu on va ser assassinada Eulàlia de Barcelona fa 1.800 anys. L’aspa és un dolç típic que antigament es repartia a la població acompanyada de xocolata just abans de la processó de les Laies, durant la festivitat de Santa Eulàlia, copatrona de Barcelona, que s’escau el 12 de febrer.

Sant Andreu de Palomar és un dels barris amb més història de la ciutat, amb una festa major senzilla però d’allò més completa. Coincidint amb el 30 de novembre, diada de Sant Andreu, la festa major del barri s’inicia sempre amb l’Esclat Andreuenc, en què participen geganters, trabucaires, diables i dansaires de l’Esbart Maragall.

L’aspa de Santa Eulàlia i la festa major de Sant Andreu són només dos exemples dels molts que representen la cultura popular i tradicional de Barcelona, una cultura que gaudeix de molt bona salut, en tots els seus àmbits, des de la gastronomia fins als castellers de la ciutat, passant per la dansa o el teatre.

La riquesa que té aquesta cultura representa un orgull per a la ciutat i la seva gent, i és que la cultura popular barcelonina és un reflex del caràcter barceloní: un caràcter festiu, però al mateix temps amb uns grans valors d’integració i participació. La cultura popular i tradicional forma part, en definitiva, de la mateixa identitat barcelonina, i per això es treballa per mantenir-la i promocionar-la.

La nova web de Cultura Popular de Barcelona s’ha posat en marxa amb l’objectiu de poder reunir en una sola plataforma tot el patrimoni de la cultura popular que té la ciutat i posar-la a l’abast de tots els ciutadans, reivindicant aquesta identitat local.

El resultat és una plataforma que fa una visió global de tota la tradició popular de Barcelona, no només històrica, sinó també a partir de la tasca diària d’institucions i entitats, que també tenen un espai a la web. De fet, el paper de les entitats és vital de cara a la construcció de la web, ja que Cultura Popular està pensada per ser un espai de contínua ampliació, en què les entitats puguin afegir els seus actes i activitats per sumar-los a la llarga llista d’esdeveniments de l’agenda.

A més, la web ajuda de manera indirecta que es puguin formar associacions o col·laboracions entre persones o entitats perquè s’impliquin en qualsevol projecte, acte o activitat, amb la cultura popular com a eix vertebrador.

Un espai web complet

La web està organitzada en diferents categories que permeten a l’internauta descobrir tot el món de la cultura popular local. Hi ha, per exemple, una agenda en què recullen tots els actes i activitats de caràcter popular o festiu que es duen a terme a la ciutat, o un apartat de notícies sobre les últimes novetats en les festes majors i altres activitats.

El portal dóna molta importància també a tots els elements tradicionals de la cultura popular, a través de descripcions que fan un breu recorregut històric, i que es complementen amb galeries fotogràfiques que il·lustren els elements descrits. S’hi poden trobar descripcions de les fires i tradicions de la ciutat (nit de Sant Joan, Fira de Santa Llúcia...), dels productes típics de la terra (botifarra d’ou i truita, coca de recapte...) i de col·lectius que formen part de la cultura popular (puntaires, diables, bastoners...), entre moltes altres coses.

Un altre punt en què la web fa especial èmfasi és en les Cases de la Festa, que són diferents espais que serveixen com a punt de trobada per a entitats de cultura d’arrel tradicional. La funció d’aquestes cases és essencial per al manteniment de moltes de les entitats locals. Entitats com els Castellers de Gràcia, l’Esbart Montserratí Martinenc i La Bastonera de Sant Andreu, entre moltes altres, poden gaudir de la utilització d’aquests equipaments per a les seves activitats (assajos, reunions, exposicions, etc.), tal com explica la mateixa web de Cultura Popular.

CULTURAPOPULAR.BCN.CAT

En paral·lel a l’obertura d’aquest nou espai web, s’ha posat en marxa un projecte col·laboratiu que pretén completar tota la informació sobre la cultura popular barcelonina que hi ha a la Viquipèdia, perquè qualsevol internauta pugui informar-se sobre tots els elements de la cultura i tradició local.

La Viquipèdia, que funciona com una enciclopèdia virtual, té la característica que pot ser editada per qualsevol usuari de la xarxa, de manera que tothom que ho desitgi pot col·laborar en el projecte de Cultura Popular de Barcelona, editant o ampliant alguna informació o descripció sobre algun aspecte de la cultura popular barcelonina.

L’objectiu d’aquest projecte de Cultura Popular a la Viquipèdia serveix, igual que el portal web, per dinamitzar i al mateix temps donar a conèixer la cultura tradicional i popular.

Per altra banda, la cultura popular s’ha expandit també a les principals xarxes socials, amb perfils propis en què es pengen enllaços, vídeos, fotografies, etc. Per això la web Cultura Popular compta amb perfils de Twitter, Facebook, Instagram i YouYube.

stats