Publicitat
Publicitat

425 anys de les festes de Sant Roc

La Casa dels Entremesos repassa la història de la festa més antiga

Un vot de ciutat fet a Sant Roc a meitat del segle XVI per demanar protecció al sant contra la pesta, va esdevenir festa popular i arriba als 425 anys de vida.

Els segles XIV, XV i XVI Barcelona va patir diverses plagues de pesta i en aquella època era habitual que el Consell de Cent, és a dir, el govern de la ciutat, a més de dictar normes sanitàries segons els coneixements mèdics del moment, també es fessin vots a sants amb fama de miraclers per tal d'aconseguir la seva protecció.

És per això que l'any 1519 la ciutat va decidir declarar patró Sant Roc, un sant que ja tenia força devoció a Catalunya.

Uns anys després, el 1563 el Consell de Cent va decidir fer el vot a ciutat a Sant Roc, que va ser renovat el 1569 amb el compromís, segons explica Xavier Cordomí al llibre 41/4. 425 anys de les festes de Sant Roc a Barcelona, "de celebrar la seva festa amb seguici corporatiu, missa pròpia a Santa Eulàlia del Camp i altres solemnitats".

Vint anys més tard, el 1589, es constituïa la "Confraria de Sant Roch de la Plassa Nova". Aquesta era la manera com els veïns del barri de la Catedral agraïen al sant el fet d'haver estar preservats de la pesta bubònica que havia afectat la ciutat aquell any.

Fou aleshores quan van començar a celebrar-se unes festes populars que han arribat fins els nostres dies, convertint-se en la festa patronal i popular de carrer més antiga de Barcelona.

Llibre i exposició

En aquests quatre segles i quart de vida, les festes de Sant Roc les han vistes de tots colors. I, a banda de les obvies èpoques d'esplendor, han superat tràngols com la Guerra dels Segadors, la Guerra de Successió, la Guerra del Francès, la Guerra Civil o la Dictadura Franquista.

També s'han sobreposat a canvis importants, com la transformació del barri amb les obertures de l'avinguda Catedral i de la Via Laietana, per exemple.

Avui, les Festes de Sant Roc estan organitzades per l'Associació de Festes de la Plaça Nova, que té la seva seu a la Casa dels Entremesos (plaça de les Beates, 3), lloc on es pot visitar, fins al 23 de novembre de 2014 l'exposició 41/4. 425 anys de les festes de Sant Roc a Barcelona. De vot de ciutat a festa popular de la plaça Nova.

Aquesta mostra i el llibre del mateix títol del qual n'és autor Xavier Cordomí, expliquen amb profunditat la història del barri de la Catedral i la trajectòria de la festa popular més antiga de Barcelona.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de