El campanar dels Sants Just i Pastor, obert al públic

La remodelació de la basílica ha permès oferir visites guiades i descobrir un fort llegat històric i artístic

La  Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor és des d’ara un nou punt d’interès històric i artístic a la ciutat, després que hagin acabat els treballs de remodelació de l’edifici. Les obres han permès adequar els espais per oferir visites guiades en què els assistents podran passejar per les terrasses gòtiques, ara descobertes, i accedir al capdamunt del campanar, amb unes grans vistes de la ciutat.

Però és a l’interior on els treballs han suposat unes troballes de gran valor històric i artístic. A través d’un paviment de vidre són visibles unes restes arqueològiques del segle VI, que evidencien que a Sant Just hi hauria hagut culte cristià ininterromput des d’aleshores.

Hi ha una tomba privilegiada, que segurament era d’un bisbe, i una piscina baptismal de planta cruciforme on un bisbe administrava el baptisme, sempre a neòfits adults.

La Capella del Santíssim i dels Nous Màrtirs ha estat un altre punt reformat i que també amagava sorpreses. Gràcies a les obres s’han descobert unes pintures de Josep Mirabent i Bartomeu Ribó, datades a l’any 1857 i que representen quatre moments de la passió i la resurrecció. La basílica està oberta cada dia d’11 a 14 hores i de 17 a 20 hores, per a la pregària i la missa. A partir d’ara, també ofereixen visites guiades.

Més continguts de