El nou catàleg de l’Arxiu Municipal ja es pot consultar en línia

S’han digitalitzat 300.000 registres i es preveu que cada any s'hi incorporin 150.000 documents visuals més

Fotografies, plànols, cartells, dibuixos, gravats i documents de text. El nou catàleg en línia de l’ Arxiu Municipal de Barcelona permet que tant els professionals com la ciutadania en general puguin accedir als documents històrics de la ciutat.

L’accés als documents és lliure i gratuït per a la ciutadania i respecta sempre la normativa sobre protecció de dades personals i la propietat intel·lectual. El regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, destaca que es tracta “d’un procés de democratització dels fons documentals municipals”, i afegeix que aquesta eina “situa els arxius al segle XXI”.

D’aquesta manera tots els documents tenen un únic punt d’emmagatzematge i un protocol de digitalització comú, encara que siguin documents que estan en altres centres de la ciutat. El procés de digitalització de documents va començar ja fa quinze anys, però en fa cinc que es porta a terme amb el sistema actual, un mètode d’alta preservació digital.

L’arxiver en cap de Barcelona, Joaquim Borràs, explica que s’han establert una sèrie de prioritats a l’hora de triar els documents segons el seu grau de deteriorament o la importància que tenen per a la ciutat.

En total ja s’han digitalitzat 300.000 registres, quantitat que suposa gairebé un milió d’imatges. Es preveu que cada any es puguin incorporar a l’arxiu 150.000 documents visuals més.

Alguns documents de gran rellevància per a la ciutat són els llibres d’Acords del Consell de Cent, la institució de govern de la ciutat de Barcelona entre els segles XIII i XVIII. Tota aquesta informació es pot consultar a través de la pàgina web de l’arxiu.