Societat 11/07/2017

Els drets energètics no fan vacances

Els efectes del model energètic es mantenen a l’estiu, quan la calor excessiva té un impacte directe en la salut

Daniel Romaní
5 min
Els drets energètics no fan vacances

Uf, quina calor! Afecta a tothom, la calor, esclar, però hi ha qui la pateix més. Són les persones que més pateixen els efectes del model energètic i els col·lectius vulnerables, com nadons, persones grans i gestants. Les persones que no poden escalfar casa seva a l’hivern pateixen pobresa energètica, però també les que no la poden tenir a una temperatura adequada a l’estiu (per manca de ventilació de l’habitatge). Acostumen a ser les mateixes, lògicament. A l’estiu, doncs, també hi ha situacions de pobresa energètica.

La calor excessiva té un impacte directe en la salut. Les causes principals de mortalitat associades a les altes temperatures a Catalunya es relacionen amb les malalties cardiovasculars, les malalties respiratòries, les malalties del sistema nerviós i mental, la diabetis i les malalties del sistema urinari i del ronyó. En els problemes mentals i del sistema nerviós s’observa un increment del risc de mortalitat del 30%. Segons els experts, la temperatura adequada a la llar és de 26ºC; si puja s’ha d’anar amb compte. Per damunt dels 33, a més, cal prendre mesures preventives.

Per això en aquestes dates també cal exigir el compliment dels drets energètics. Uns drets que estan garantits per la llei 24/2015, que prohibeix a les companyies subministradores efectuar talls de subministrament si l’impagament es produeix per manca de recursos econòmics i les obliga a mantenir el servei de llum, gas i aigua mentre duri la situació de vulnerabilitat o de dificultat econòmica.

L’empresa subministradora, abans d’efectuar cap tall de subministrament, ha de sol·licitar un informe als serveis socials municipals per determinar si l’impagament es produeix per manca de recursos econòmics.

En tots els escrits relacionats amb un tall de subministrament, l’empresa té l’obligació d’informar les persones sobre la protecció legal de què disposen, les tarifes socials i els ajuts a què té accés i els serveis de mediació i arbitratge.

A LES CIUTATS ES PATEIX MÉS L'AUGMENT DE LA TEMPERATURA

Entre el 1950 i el 2014 la temperatura anual de l’aire s’ha incrementat en 0,23 graus per dècada. I es calcula que continuarà creixent. A més, a les grans ciutats, acostuma a produir-se l’anomenat efecte illa de calor urbana, un important augment de temperatura causat per l’elevada densitat de població, la gran concentració de contaminació atmosfèrica provocada pels vehicles i altres mitjans de transport i les diferents activitats industrials, el paviment d’asfalt que impermeabilitza el sòl i la proximitat entre els edificis, que no permet alliberar la calor. En aquestes zones també són freqüents les nits tropicals (les que tenen temperatures mínimes superiors als 20°C), ja que la calor que s’acumula durant el dia és alliberada durant la nit.

L’excés de calor i l’anomenat efecte illa de calor urbana provoquen una pèrdua de líquids i de sals minerals, com el clor, el potassi i el sodi, necessaris per a l’organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament.

“El 2003 va haver-hi una onada de calor molt continuada; això va comportar un increment en la mortalitat de gent gran i amb una salut fràgil”, explica Joan Ramon Villalbí, metge especialista en salut pública de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que fa recerca sobre el canvi climàtic i els efectes que pot tenir en la ciutadania. “Des d’aleshores, cada vegada que hi ha una onada de calor, se’n dona avís tant als serveis socials com als mitjans de comunicació”, diu el doctor Villalbí.

“Quan fa molta calor, la gent gran, de manera especial, ha d’anar bevent aigua sovint. Molta gent gran perd la noció de la set; en cas d’onada de calor també cal avisar els metges de capçalera perquè molts fàrmacs poden tenir efectes diferents”, subratlla Villalbí.

“Són uns quants els efectes que el canvi climàtic té en la salut, especialment a la ciutat: hi ha menys aigua i l’aigua que hi ha és de pitjor qualitat. A Barcelona plou igual que abans, però hi ha menys dies de pluja, de manera que cauen més tempestes”.

CONSELLS D'ACTUACIÓ DAVANT L'ONADA DE CALOR

A casa, controleu la temperatura

  • Durant les hores de sol, tanqueu les persianes de les finestres on toca.
  • Obriu les finestres de casa durant la nit per refrescar-la.
  • Estigueu-vos a les estances més fresques.
  • Utilitzeu algun tipus de climatització per refrescar-vos i refrescar l’ambient (ventiladors, vanos, etc.). Si casa vostra no està ben ventilada, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (biblioteques, cinemes, etc.).
  • Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles amarades d’aigua, etc.

Al carrer, eviteu el sol directe

  • Porteu una gorra o un barret.
  • Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
  • Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descansar en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
  • Porteu aigua i beveu-ne sovint.
  • Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
  • Vigileu en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no hi deixeu els infants amb les finestres tancades.

Limiteu l’activitat física a les hores de més calor

  • Eviteu sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor.
  • Reduïu les activitats intenses.

Beveu força i vigileu l’alimentació

  • Beveu aigua i sucs de fruita tant com pugueu, fins i tot, sense tenir set.
  • No preneu begudes alcohòliques.
  • Eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.

Ajudeu els altres

Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola:

  • Mireu de visitar-los un cop al dia.
  • Ajudeu-los a seguir aquests consells.
  • Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.

ELS PUNTS D'ASSESSORAMENT ENERGÈTIC

Els punts d’assessorament energètic ofereixen els recursos necessaris per mantenir els serveis de llum, aigua i gas, i les eines per evitar una temperatura excessiva a casa.

Les principals funcions d’aquestes oficines són detectar situacions de pobresa energètica o de risc potencial de patir-ne a partir d’un diagnòstic específic en relació a les seves causes principals, garantir l’accés als subministraments bàsics, amb especial atenció a les persones més vulnerables de la ciutat, detectar l’incompliment de la legislació vigent per part de les companyies subministradores, i assessorar i acompanyar les persones usuàries en la defensa dels seus drets i en la denúncia dels incompliments.

La llei protegeix els qui pateixen pobresa energètica

  • La llei 24/2015 prohibeix a les companyies subministradores efectuar talls de subministrament si l’impagament es produeix per manca de recursos econòmics i les obliga a mantenir el servei de llum, gas i aigua mentre duri la situació de vulnerabilitat o de dificultat econòmica.
  • L’Ajuntament de Barcelona pot establir multes d’entre 3.000 i 100.000 euros en cas que les companyies subministradores d’electricitat, aigua i gas incompleixin les seves obligacions en matèria de drets energètics.
  • Tot ciutadà que cregui que la seva companyia ha incomplert alguna de les seves obligacions és bo que ho faci saber al punt d’assessorament energètic més proper.

*Pàgines d'informació de la ciutat realitzades amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona

stats