Societat 15/07/2016

El repte de trobar feina després d’un temps a l’atur

Barcelona ha posat en marxa un pla de xoc destinat a les persones que porten més de dos anys a l’atur per donar-los eines que els facilitin la incorporació al mercat laboral

Arnau Romaní
8 min
El repte de trobar feina després d’un temps a l’atur. AJUNTAMENT DE BARCELONA

BarcelonaMés d’una quarta part del total dels aturats que hi ha a Barcelona fa més de dos anys que no troben feina. Per a aquestes persones, trobar feina es converteix cada dia en un repte més difícil. Com més dies passen, més desvinculades estan del món laboral que abans tenien: de mica en mica van perdent el contacte amb el seu entorn laboral (per exemple, amb els seus antics caps o els seus antics clients), i se'ls va complicant trobar una sortida laboral en un futur pròxim.

Són especialment preocupants les dades d’atur de llarga durada a Barcelona en l’àmbit de les persones que tenen més de 45 anys, en què els percentatges d’atur són molt més elevats que en les franges d’edat més joves.

Així mateix, també és destacat el fet que mentre l’atur total en homes i dones és gairebé el mateix (49,8% els homes i 50,2% les dones), quan aquesta situació es prolonga durant un temps, són les dones les que tenen més dificultats per trobar feina. I és que la diferència d’atur entre homes i dones que fa més d’un any que busquen feina és de 12 punts (un 44,2% dels homes per un 56,2% de les dones).

També és bastant rellevant el fet que la majoria de persones que es troben en una situació d’atur de llarga durada no tenen estudis de formació superior o professionalitzadora, fet que dificulta encara més la reincorporació en el mercat de treball.

Assessorament, formació i inserció

Davant d’aquesta situació complexa de molts barcelonins i barcelonines, Barcelona Activa, l’agència municipal que promou l’ocupació a la ciutat (barcelonactiva.cat), ha posat en marxa un pla de xoc per poder ajudar les persones que es troben en una situació d’atur de llarga durada. Es tracta d’intentar donar les eines que aquestes persones puguin necessitar per millorar la seva competitivitat en el món professional i, al cap i a la fi, puguin retornar al mercat laboral com havien fet fins fa un temps. Per fer-ho s’ha dissenyat un pla integral d’assessorament, formació i inserció destinat a les persones que fa més de dos anys que es troben en una situació d’atur.

Una de les prioritats d’aquest pla integral és que el servei que es doni sigui a la mida de cada persona, amb una formació personalitzada que permeti millorar les competències del seu perfil professional. D’aquesta manera, s’intenta orientar cada participant perquè utilitzi aquelles eines i recursos que millor li poden anar per trobar feina, i que depenen molt del sector professional on es mogui. La raó és clara: no pot utilitzar els mateixos recursos per buscar feina una persona que vingui del sector de la construcció que una altra que vingui del sector dels audiovisuals, per exemple.

Per aconseguir aquest model de formació personalitzada, el programa de Barcelona Activa ofereix un servei de coaching individual amb experts en orientació professional que dediquen 6 sessions a dissenyar un pla d’acció per abordar de la manera més eficaç possible la recerca de feina.

Alhora, la feina del servei de coaching passa per motivar les persones que busquin feina que segueixin intentant-ho i segueixin formant-se al màxim possible. Tot i així, l’objectiu del programa no és en cap cas pressionar els participants, sinó que només es tracta de posar a l’abast de tothom la informació que pugui servir d’ajuda per reincorporar-se al mercat laboral. Per això, des de Barcelona Activa insisteixen que han de ser les mateixes persones aturades les que adoptin un caràcter proactiu, perquè és la manera més eficaç per trobar una sortida laboral.

Una fase d’anàlisi prèvia

La posada en marxa del pla de xoc contra l’atur de llarga durada ha començat aquest any amb una primera fase d’anàlisi, que va servir per determinar els perfils principals de les persones que es troben en una situació d’atur de llarga durada i quines sortides ofereix el mercat de treball que poguessin encaixar amb els perfils de les persones que es troben en aquesta situació.

Va ser a partir del febrer d’aquest any que, poc a poc, va començar a engegar-se el model de formació per a persones en una situació d’atur de llarga durada, i que ara, des d’aquest passat mes de juny, ja funciona a ple rendiment.

La introducció d’aquest pla de xoc respon a les polítiques d’ocupació que està intentant implementar l’Ajuntament de Barcelona. “Estem treballant amb un mandat clar: lluitar contra l’atur i la precarietat laboral, reduir les desigualtats socials i construir nous models de desenvolupament local”, assegura el Primer Tinent d’Alcalde, Gerardo Pisarello, que reivindica el paper de Barcelona Activa com la plataforma que pot permetre que “a través de la formació i l’acompanyament personalitzat, les persones que fa un temps que són a l’atur millorin les seves habilitats i incrementin les seves possibilitats d’inserció al mercat laboral”.

QUE L’ESTIU NO ANUL·LI LA RECERCA DE FEINAConsells per buscar feina durant aquesta època de l’any

L’estiu és una temporada de l’any que pot resultar molt profitosa en la recerca de feina, perquè permet obrir-se a noves oportunitats i explorar altres vies que potser durant el curs no tenim en compte. Però, alhora, és una època molt perillosa per als més mandrosos, perquè és fàcil deixar al marge la tasca de buscar feina i, sense gairebé adonar-nos-en, plantar-se al setembre sense cap avanç per haver trobat un lloc de treball.

Per evitar que això passi, es recomana seguir una sèrie de consells que permetin aprofitar les oportunitats que ofereix el període estival a l’hora de buscar feina.

  • No podem fer 4 mesos de vacances. Les vacances són essencials per a qualsevol persona, fins i tot si no treballa però es passa el dia buscant feina. Per això, és important marcar-se uns dies de vacances per desconnectar. Però les vacances han de ser d’una durada semblant a la de qualsevol treballador: no podem portar el calendari de les vacances escolars, perquè això suposa estar quasi 4 mesos parats en la recerca de feina.
  • Aprofitar per obrir-se al networking. L’estiu és un bon moment per buscar noves xarxes de contactes; aprofitar per ampliar el nombre de persones que puguin conèixer la nostra situació i puguin donar-nos un cop de mà. Amb tot, és important tenir cura de la imatge que projectem a l’interlocutor: per molt que l’entorn pot ser “de vacances”, hem de mostrar-nos com a bons professionals i ben disposats a trobar feina.
  • Mantenir les vies de comunicació obertes. En qualsevol moment pot arribar una oportunitat de feina per via telefònica o pel correu electrònic. Per això és convenient, per molt que vulguem agafar-nos uns dies de descans, fer una ullada de tant en tant al contestador del telèfon i al correu electrònic. Alhora, es recomana estar alerta dels diferents mitjans de comunicació, tant generalistes com específics del sector, per veure possibles ofertes o canvis que siguin una oportunitat de treball per a nosaltres.
  • Fer una anàlisi de la nostra situació des de nous angles. Estem seguint el camí correcte en el nostre procés de recerca de feina? Estem aconseguint els objectius que ens havíem proposat? Preguntes com aquestes són les que podem reflexionar i intentar donar-hi resposta, aprofitant la tranquil·litat i distància que suposa l’estiu. Es tracta, en definitiva, d’avaluar el procés prenent certa distància.
  • En aquest sentit, pot ser molt profitós analitzar la situació des de diferents angles, aprofitant el contacte de noves persones amb qui ens fem durant l’estiu i que poden donar altres visions o anàlisis de la situació.
  • Reforçar els idiomes. El domini d’idiomes pot ser clau a l’hora de trobar una feina concreta, ja sigui perquè aquell idioma és necessari per desenvolupar les tasques de treball com pel fet que conèixer idiomes fa decantar la balança cap a un candidat concret.
  • L’estiu és un bon moment per millorar les competències en idiomes i, des d’internet, s’ofereixen un munt de plataformes gratuïtes per començar o perfeccionar un idioma (per exemple, en anglès: BBC Learning English, Exam English, Memrise...). Moltes plataformes, a més, tenen la seva aplicació pròpia per poder entrar-hi des del mòbil.
  • Repensar l’ús de les eines que utilitzem per buscar feina. En l’anàlisi del nostre procés, hem d’avaluar també si utilitzem els recursos adequats i si podem treure’n més profit. Així doncs, l’estiu és un bon moment per plantejar-se per exemple si cal modificar el model de currículum vitae, si cal ampliar la xarxa de contactes de Linkedin o si cal incorporar altres recursos, com podria ser un videocurrículum.

LES PERSONES DE L’ENTORN, ELS GRANS ALIATSConsells per ajudar un familiar que busca feina

Tot i que sovint no en donem importància, l’entorn que acompanya a una persona que es troba a l’atur és clau en la recerca de feina, especialment l’entorn familiar. Com ajudar a un fill, una mare, un nét o una amiga que es troba a l’atur des de fa temps? En molts casos, l’entorn pot ser el gran aliat.

Cal acceptar la situació El fet de no tenir una feina i, tot i no parar de buscar-ne i tot i així no trobar-ne, pot suposar un desgast emocional i de motivació important. El més important és no intentar buscar culpables i entendre que la situació no és volguda però el que cal és seguir endavant. Per això, l’entorn familiar i social pot ajudar a traçar una estratègia per buscar feina i a aportar una dosi extra de motivació que serveixi per encarar el procés de recerca de feina amb energia.

Cal parlar-ne obertament Que la situació pugui ser difícil per la persona que es troba a l’atur, no vol dir que no se n’hagi de parlar. Cal parlar obertament de l’atur i no estigmatitzar-ho, perquè en el fons normalitzar la situació suposarà acceptar-la per sortir-se’n.

Ajudar, però no actuar Un dels aspectes més complicats a l’hora d’ajudar una persona que es troba en una situació d’atur és intentar calibrar la intensitat del suport que se li ha de donar en cada moment. El que cal evitar és la sobreprotecció de la persona aturada: cal empènyer-la i estimular-la perquè avanci però no actuar per ella. Sinó, el que estem aconseguint indirectament és que la persona cregui que no en sap o que no és capaç de fer-ho, i això acaba perjudicant la seva autoconfiança. La manera més eficaç per ajudar-la és facilitant-li informació i contactes i ajudant-la a definir objectius, però mai prendre decisions en nom seu.

No adoptar un to triomfalista Cal evitar expressions com “Tu pots”, “Això està fet”, “Segur que sí”. Després d’aquestes paraules, que tenen la intenció d’animar la persona aturada, la resposta pot ser contraproduent, perquè accentuen la frustració i la manca d’autoconfiança si les coses no surten bé de primeres. Així doncs, tot i que és sempre complicat trobar l’equilibri del suport a oferir, és millor no tirar de triomfalismes en les expressions d’ànims.

Creure que és possible Encara que pugui semblar alguna cosa molt òbvia, resulta important que l’entorn cregui que és possible. El grau de motivació de la persona aturada pot anar decaient a mesura que passa el temps, però un entorn que confia en aquella persona pot ser clau per aconseguir reactivar la motivació de la persona aturada quan sigui necessari.

60 CURSOS DE FORMACIÓ ESPECIALITZADA

L’oferta formativa que s’ofereix a Barcelona Activa per als participants del Pla de Xoc se centra, sobretot, en l’especialització en un àmbit professional concret. El que s’intenta és que la persona que fa el curs formatiu pugui millorar al màxim possible les seves capacitats i competències sobre el seu sector professional concret, perquè realment sigui útil a l’hora de tenir competències per un nou lloc de treball. De cursos formatius n’hi ha d’Administració i Gestió, de Sanitat, d’Informàtica, d’Hostaleria, d’Arts Gràfiques i un llarg etcètera. En total, s’ofereixen uns 60 cursos de formació especialitzada, tot i que es preveu ampliar el nombre de cursos de cara al curs vinent.

Pàgines d'informació de la ciutat realitzades amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona

stats