Societat 21/12/2015

'Primer la llar', un programa per refer la vida

La iniciativa dota d’habitatge social a persones que viuen al carrer des de fa anys i que no es vinculen als recursos existents

Ara
2 min

BarcelonaAlí Marhnich té 44 anys i actualment viu sol en un pis de Barcelona. Fa dos mesos la seva vida era totalment diferent: feia més de 15 anys que viva al carrer. Gràcies al programa 'Primer la llar', reforçat recentment per l’Ajuntament de Barcelona, podrà refer la seva vida amb l’acompanyament puntual d’una tècnica d’intervenció social.

“Per a mi, la casa és el tot, és el sostre, és tot”, explica, emocionat, Alí Marhnich. Fa tan sols dos mesos que viu sol en un pis de Barcelona després de viure al carrer durant més de 15 anys. De mica en mica es va acostumant a una nova rutina: fa rentadores, cuina, neteja el pis, fa el llit… Fins i tot ha personalitzat l’espai amb fotografies de la família, i té una agenda a la paret del menjador on apunta les coses que ha de fer.

Aquest canvi de vida l’ha fet possible el programa 'Primer la llar', que acaba de reforçar l’Ajuntament de Barcelona amb 500.000 euros i que dota d’habitatge social a persones que viuen al carrer des de fa anys i que no es vinculen als recursos existents, perquè comencin així un procés de recuperació, d’autonomia i d’inserció social.

“Quan em van dir que havia guanyat un pis, em pensava que era mentida”, recorda l’Alí, agraït. Actualment hi ha 24 pisos en funcionament i s’espera que el juny del 2016 n’hi hagi 50 més de repartits arreu de Barcelona. Es tracta d’habitatges que provenen del mercat privat i que gestionaran Sant Joan de Déu Serveis Socials i la Unió Temporal d’Empreses Sant Pere Claver-Suara-Garbet. El lloguer es fixa d’acord amb els ingressos de l’usuari i pot anar des dels 0 euros fins a una quantitat que no sobrepassi el 30% de la mensualitat del llogater.

La llar com a base de la recuperació

“Entenem que l’habitatge és un dret, i a partir d’aquí s’iniciarà el treball en altres sentits. Aquí directament es parteix de l’autonomia”, explica Ariadna Roca, tècnica d’intervenció social del projecte 'Primer la llar' de Sant Joan de Déu Serveis Socials. La tècnica visita l’Alí almenys un cop per setmana per donar-li suport puntual. “Tenen iniciativa, tenen objectius i saben el que volen fer, i amb un acompanyament n’hi ha prou”, explica Roca. El programa disposa d’un equip pluridisciplinari amb professionals del camp social i de la salut mental.

La finalitat a curt termini del programa és reduir els danys dels usuaris, però “l’objectiu a llarg termini és que la persona tingui l’autonomia suficient per viure a casa seva sense cap més suport que la xarxa normalitzada de serveis”, explica Lourdes Herruz, tècnica referent de l’Ajuntament de Barcelona del projecte. Tot i que la posada en marxa del programa a Barcelona és molt recent, 'Primer la llar' o 'Housing first' ja s’ha desplegat als Estats Units, al Canadà i en diverses ciutats europees amb una taxa d’èxit del 80%. “S’ha demostrat que perfils molt vulnerables responen a aquesta metodologia d’intervenció, i al cap d'un temps, l’usuari continua vivint a casa seva, la qual cosa és un èxit important”, conclou Herruz.

stats