EL PERFIL

L'ascens d'una fidel a Bauzá

Marga Durán ha protagonitzat polèmiques en els plens amb l'oposició, que l'ha acusada de manera insistent d'actuar com a presidenta del Parlament a les ordres del PP

La renovació de les cares del PP iniciada fa quatre anys pel president José Ramón Bauzá cercava desvincular la imatge del partit del passat polèmic en què el va sumir Jaume Matas. Amb aquest pretext, Bauzá aprofità per desfer-se d'aquells dirigents que li podien fer ombra a base de rellevar-los per altres de fidels, molts d'ells sense perfil polític ni experiència en la gestió pública. Amb el temps s'ha anat emmotllant el partit a la seva mida i ha anat descavalcant aquells que s'han cremat en la gestió fossin fidels o no, aquells que han agafat volada pròpia. I, en canvi, ha ascendit els que sempre han tingut clar que ell era el cap. Margalida Durán Cladera (Palma, 1967) pertany al darrer grup.

Durán era una desconeguda en política fins que José Ramón Bauzá la va situar les passades eleccions en el número 18 de la seva candidatura autonòmica. El partit la presentà com una militant de Llucmajor, on, des de l'any 2003, integrava la junta local del PP. Tot i ser portaveu adjunta del grup parlamentari popular i després del partit, no va destacar especialment fins que, un any i mig després de prendre possessió, es va convertir en presidenta del Parlament, just després que Bauzá fes dimitir Pere Rotger en ser imputat en el cas Overmarketing, que investiga un suposat finançament irregular del PP. Malgrat no tenir experiència institucional prèvia ni formació jurídica o universitària, Bauzá va premiar la seva fidelitat i la va situar en un càrrec que fins a aquell moment havia servit per recompensar trajectòries polítiques. De ser una desconeguda va passar a ocupar el segon càrrec institucional més important de la Comunitat. Ara, després d'haver-la descoberta i haver testat al Parlament la seva fidelitat, Bauzá l'envia a liderar la llista de Palma.

El seu ascens, només el supera el seu predecessor a la candidatura. Mateu Isern era encara més desconegut que ella quan accedí a liderar la candidatura del PP de Palma i quan assumí la vara de batle. Durán, almenys, haurà passat per un càrrec institucional que, en principi, permet més lluïment que desgast. Al marge de la tasca de representació, la feina del president de la Cambra és la de dirigir els debats, fer d'àrbitre. I, com en el futbol, quan l'àrbitre es converteix en protagonista, malament. Durán ha estat diverses vegades protagonista de polèmiques parlamentàries perquè l'oposició ha denunciat de manera insistent que actua a les ordres de Bauzá, que no és equànime, que sempre agrana cap a la bancada del PP. El cert és que no es coneix cap intervenció de la presidenta per esbroncar els populars i, en canvi, no hi ha ple que no cridi a l'ordre un diputat de l'oposició. Dimarts, per exemple, ho va fer amb diversos diputats socialistes.

Tothom recordarà un dels primers plens de Durán com a presidenta, quan dirigia el debat mirant el seu telèfon mòbil. L'oposició l'acusà de seguir les ordres que li arribaven per Whatsapp des de la bancada conservadora. En un dels darrers plens, la presidenta va protagonitzar un enfrontament amb els socialistes quan pretenia impedir la votació d'una iniciativa d'aquests que estava inclosa a l'ordre del dia i havia superat tots els tràmits. Al final va cedir. La seva candidatura a Palma no la farà dimitir com a presidenta de la Cambra. Manté que el seu cas no és com el del director d'IB3, que ha dimitit per ser cap de llista a Calvià, sinó que s'assembla més al del seu predecessor en el càrrec, Pere Rotger, que va compaginar quatre anys la presidència amb la batlia d'Inca.

El currículum de Durán que en el seu moment va facilitar el PP indica que és militant del PP de Llucmajor, tot i que aquest dimarts s'ha esplaiat a detallar que va néixer a Palma, on va viure fins que es va casar. Actualment viu a la Cabaneta (Marratxí). També deia aquell currículum que té el Batxillerat i "nombrosos cursos de comptabilitat, finances i gestió immobiliària". I descriu que, abans d'entrar en política, la seva experiència professional se circumscrivia a la gerència d'una constructora i a la gestió d'un restaurant familiar. La futura candidata va ser l'administradora i gerent de les empreses Bopsal i Torre de Cala Pi justament fins al moment en què se'n va oficialitzar la inclusió a la llista del PP a la Cambra autonòmica. En concret el maig de 2011 Margalida Durán va deixar de figurar com administradora de les empreses familiars i va transferir aquesta condició a la seva germana Catalina. Torre de Cala Pi és un restaurant i Bopsal és una empresa de promoció immobiliària que, segons figura al BOIB, va ser objecte d'un expedient per part de l'Ajuntament de Marratxí per la realització d'unes obres de petita envergadura sense llicència quan la representant de la societat era la nova candidata del PP a Palma. Durán, com a presidenta del Parlament, ha mostrat amb orgull la nova pàgina web de la institució com una passa per complir amb les exigències de transparència.

El + vist

El + comentat