PATRIMONI
Part Forana 26/11/2015

El Govern vol desviar les inversions estatutàries "perdudes" a la compra del Sindicat de Felanitx

Demanarà a Madrid poder invertir-hi els doblers de Bellpuig, Santueri i la serra de Tramuntana

M. Bonnín
4 min
L’estat de conservació del Sindicat de Felanitx és especialment dolent, com queda palès a les imatges.

ArtàEls doblers de les inversions estatutàries que havien de servir per rehabilitar el castell de Santueri (Felanitx), el monestir de Bellpuig (Artà) i per a diverses actuacions a la serra de Tramuntana (uns 4 milions d'euros en total) podrien acabar destinats a la compra del Sindicat de Felanitx. Així ho ha confirmat avui el conseller insular d'Hisenda, Cosme Bonet. La consellera del Govern, Catalina Cladera, traslladarà aquesta petició al ministre Cristóbal Montoro, en una propera reunió a Madrid.

"És l'única manera de salvar aquests doblers", ha indicat Bonet. Les partides, aportades per Turespaña l'abril de 2011, tenen data de caducitat: el 31 de març de 2016. Així doncs, l'aposta de la institució insular és jugar-los tots a una carta, el Sindicat, perquè no hi ha temps material per elaborar els projectes a què, en un principi, havien d'anar destinats.

Bellpuig, a terminis

Malgrat que no gaudirà d'inversions estatutàries, el monestir de Bellpuig sí que disposarà d'una primera partida de 420.000 euros, que avui s'ha aprovat inicialment amb els pressupostos del Consell de 2016. La institució s'ha compromès amb l'Ajuntament d'Artà a acabar abonant els 1,1 milions que no arribaran via Madrid, de manera plurianual. Així ho ha confirmat també el primer edil, Tolo Gili (El Pi). De fet, la partida s'ha augmentat dels 220.000 euros previstos inicialment a 420.000 euros arran d'una esmena del seu partit.

La regidora de Patrimoni de l'Ajuntament artanenc, Aina Comes (Alternativa), celebra la inversió, però ha lamentat una manca d'informació per part de la institució insular. "Estam contents per Felanitx, però a Artà també tenim patrimoni per comprar", ha dit.

El monestir de Bellpuig és un exemple únic d'arquitectura del repoblament. / M. B.

Negociant per al Sindicat

Pel que fa a la compra del Sindicat, l'Ajuntament s'ha retirat de les negociacions amb la propietat, que ara du a terme el Consell de Mallorca. Un dels problemes amb què s'han trobat els nous governants és que no existeix una valoració "oficial" de l'antic celler cooperatiu. Per tant, se n'haurà de fer una taxació. Els preus que es manegen en les converses entre institucions i propietat oscil·larien entre els 3 i els 6 milions d'euros, segons ha pogut saber l'ARA Balears.

Cal recordar que l'anterior Consistori del PP havia anunciat un acord de compra per 4 milions, que finalment no es va dur a terme a causa de discrepàncies en els límits cadastrals i altres problemes tècnics, segons la versió oficial. Aquests problemes ja estan solucionats, segons ha afirmat avui el batle, Joan Xamena (Bloc).

La implicació de l'artista Miquel Barceló en el projecte és un dels factors que ha afavorit la implicació de les institucions supramunicipals en aquest projecte.

Les inversions estatutàries

Quants doblers es varen comprometre?

Les inversions estatutàries on estan inclosos aquests projectes es varen comprometre l'any 2010 i la seva cessió es va fer efectiva mitjançant un conveni signat l'abril de 2011. Aquest conveni especificava partides a Mallorca, Eivissa i Formentera per un valor total de 20 milions d'euros, 8 milions dels quals eren per a l'illa gran*:

2,6 milions: Rehabilitació de camins, refugis i albergs de la serra de Tramuntana (5,27% invertit)

1 milió: Inversions a la finca de Raixa (99,1% invertit)

1 milió: adquisició, rehabilitació i explotació del castell de Santueri (0% invertit)

1,1 milions: Restauració i posada en ús del monestir de Bellpuig (0% invertit)

2,3 milions: Recuperació dels valors paisatgístics en zones turístiques, com Cala Millor i el Port d'Alcúdia (82,6% invertit)

*Les dades entre parèntesis són les que ha difós Podem.

Aquests doblers havien de ser transferits pel Govern al Consell de Mallorca, encarregat d'executar les partides. En principi, el termini era de tres anys, però la Conselleria de Turisme va aconseguir una pròrroga que establia el termini d'execució dia 31 de març de 2016 i el termini de justificació un any més tard.

Les inversions estatutàries que han d'anar destinades al Centre d'Interpretació Toni Catany (Llucmajor) formen part d'una altra partida, compromesa l'any 2009. En aquest cas, el termini d'execució és el desembre de 2016. El Govern fa comptes demanar una pròrroga per a aquesta inversió i les altres.

Els casos de Santueri i de Bellpuig són diferents. El primer és de propietat privada, que ha acabat encarregant-se de la rehabilitació i gestió. El segon és propietat del Consell i es troba en un visible estat de degradació. Durant la legislatura passada, els responsables del Consell es comprometeren amb la rehabilitació.

On són?

Bona part dels doblers que el govern va rebre per gastar en aquests projectes no varen acabar transferint-se al Consell de Mallorca. "El PP no va fer res en quatre anys i havia cobrat", ha indicat avui Bonet. Segons el conseller, els doblers varen anar a parar a la tresoreria del Govern: "Maria Salom (que era la presidenta del Consell) va sacrificar les inversions estatutàries perquè Bauzá tingués els comptes sanejats", ha sentenciat. Segons ha informat, altres partides sí transferides es varen gastar en altres despeses, com per exemple la il·luminació del túnel de Monnàber.

stats