PRIMERES MESURES

Donar més beques menjador i aturar els desnonaments, prioritats de Cort

Encarreguen nous informes per comprovar si es pot tirar enrere el procés d'adjudicació del palau de congressos i convocar un nou concurs

Les dues actuacions que prioritzarà el nou equip de govern de l'Ajuntament de Palma seran incrementar el nombre de places de les escoles d'estiu i les beques menjador als col·legis públics de Palma, i intervenir per aturar els desnonaments a la ciutat. La primera qüestió és la més imminent, atès que el curs escolar acaba aquest divendres, i els departaments d'Educació i Benestar Social, amb Susanna Moll i Mercè Borràs al capdavant, es reuniran en els propers dies amb representants dels centres escolars, associacions de pares i mares, i treballadors socials de Cort per tractar les mesures que es poden aplicar per millorar aquest servei. Segons ha dit la portaveu municipal, Neus Truyol, aquesta actuació esdevé prioritària perquè amb la fi del curs escolar i dels serveis de menjador "hi haurà moltes famílies que es trobaran en situació de necessitat".

A més d'això, Truyol ha avançat després de la primera junta de govern que s'ha decidit reunir-se aquest dimecres mateix amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) per parlar de les seves necessitats amb vista a la creació de la nova
oficina antidesnonaments, una qüestió recollida en l'acord programàtic entre PSIB, MÉS i Som i que pretén reforçar el funcionament de l'anterior perquè l'Ajuntament pugui intervenir de manera efectiva per aturar aquests processos. "Volem que l'oficina sigui una peça clau i que existeixi una vertadera intermediació municipal amb les entitats bancàries", ha dit la portaveu, que ha afegit que existeix el compromís perquè l'oficina comenci a funcionar en el termini de 100 dies, a més de la constitució d'una mesa per l'habitatge digne en què també participin més organitzacions a part de la PAH.

Aquestes són les dues prioritats que ha traslladat la junta de govern després de la reunió constitutiva en què s'han pres els primers acords. A preguntes de la premsa, la portaveu també ha explicat que ja s'han encarregat nous informes per comprovar si es pot tirar enrere el procés d'adjudicació del palau de congressos i el seu hotel annex al Grup Barceló i "declarar-lo desert", amb la intenció de convocar un nou concurs. L'acord programàtic entre el PSIB, MÉS i Som preveu, "de conformitat amb els informes juridicotècnics pertinents", tirar enrere el procés a favor del Grup Barceló i que "amb vista al futur s’actualitzaran les projeccions econòmiques i de mercat de la infraestructura prevista i, en virtut d’aquestes, es consideraran les diferents alternatives (nou concurs, consulta ciutadana, etcètera) de manera conjunta amb el Govern de les Illes Balears".

Gijón deixà informes favorables fets

La resolució de l'anterior concurs just està pendent que la junta de govern ratifiqui l'anterior, però es tracta d'una passa que l'anterior equip presidit per Mateu Isern no va fer finalment pels dubtes sobre la validesa de la taxació de l'hotel que es va fer. En la darrera junta el tinent de batle Álvaro Gijón va presentar 'in extremis' informes dels tècnics municipals que validarien l'adjudicació, però Isern va declinar fer-ho perquè es trobava ja en funcions en el càrrec. 

Truyol ha dit que també es tindran en compte aquests informes que "han quedat damunt la taula", però que el nou equip de govern ha decidit sol·licitar nous dictàmens que comprovin l'actualització de les seves condicions econòmiques per al concurs del palau de congressos, que consideren desfasades, i també sobre la legalitat de la situació actual per tirar enrere l'adjudicació. Ha afegit que, de la mateixa manera que els que va sol·licitar l'equip del PP, els informes s'encarregaran als mateixos serveis municipals, però que també se'n sol·licitaran d'externs.

El palau de congressos és ara mateix competència directa del batle José Hila, però quan estigui complet el nou organigrama del Consistori passarà a dependre de l'àrea de Turisme, que dirigirà la regidora socialista Joana Maria Alcover. També s'ha de renovar el consell d'administració de la societat pública Palau de Congressos SA, integrada al 50% per l'Ajuntament de Palma i pel Govern, per la qual cosa encara quedarà pendent de la constitució del nou Executiu autonòmic.

El + vist

El + comentat