Economia 21/09/2015

Andorra supera la quarta ronda d'avaluacions en matèria de blanqueig de diners

Jordi Cinca assegura que, malgrat l'afer BPA, el vist-i-plau del Moneyval reforça la imatge d'Andorra i el seu compromís en la lluita contra el blanqueig

Ana / M.t.
2 min
El Moneyval és un organisme depenent del Consell d'Europa

Andorra la VellaLa UIFAND ha anunciat, aquest dilluns, que Andorra ha superat la quarta ronda d'avaluacions del Moneyval, l'organisme europeu que lluita contra el blanqueig de capitals, accedint així a la cinquena ronda. La superació d'aquesta ronda d'avaluacions, vigent des del març del 2012, arriba després de les darreres modificacions legislatives per reforçar la lluita contra el blanqueig de diners que es van aprovar amb urgència al juliol arran del cas BPA. En concret, es va ampliar la llista de delictes subjacents del de blanqueig introduint el delicte de contraban, es va tornar a tipificar l'autoblanqueig com a delicte i es van endurir les sancions per blanqueig de capitals.

Entre els dies 14 i 18 de setembre es va celebrar a Estrasburg el 48è Plenari de Moneyval, on el Principat d’Andorra va presentar l’informe de seguiment reforçat que se li va sol·licitar en el darrer plenari del mes d’abril. Després de debatre l'informe al plenari, aquest va ser adoptat per unanimitat.

Tal com ha destacat la UIFAND, aquest pas suposa, no només que se supera el procés de tres anys d’informes de seguiment i seguiment reforçat amb motiu de la quarta ronda d’avaluacions del mes de març del 2012, sinó que, a més, es finalitza aquesta ronda i s’accedeix a la cinquena.

De la seva banda, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha assegurat que el fet que s'hagi superat l'avaluació del Moneyval és una notícia molt positiva perquè el 2012 "no era evident que en 3 anys es pogués complir amb tot el que se'ns exigia", i més tenint en compte que Andorra està actualment en "el punt de mira" en matèria de blanqueig de diners arran del cas BPA. Així, Cinca considera que aquest pas "reforça la imatge d'Andorra, el seu compromís de lluita contra el blanqueig i la voluntat de ser un país transparent".

El ministre ha destacat que durant els darrers tres anys s'han fet modificacions legislatives en el Codi penal, el Codi de procediment penal i a la Llei de cooperació penal internacional, i que el Moneyval ha valorat especialment que s'hagin professionalitzat i duplicat els mitjans del supervisor –la UIFAND–, s'hagi creat una batllia especialitzada en delictes econòmics i s'hagi donat cabuda a tots els delictes que preveu el Moneyval en la lluita contra el blanqueig, així com els subjacents d'aquests delictes, uns canvis que van culminar en les modificacions legislatives aprovades el passat mes de juliol.

Un cop passada la quarta ronda d'avaluació, en què el Moneyval havia fet fins a 49 recomanacions l'any 2012, ara es preveu que l'any vinent Andorra torni a rebre la visita d'una delegació de l'organisme, que depèn del Consell d'Europa, i que torni a emetre un informe amb noves recomanacions corresponents a la cinquena avaluació. Cinca ha avançat que mentre s'espera el següent informe, la voluntat és analitzar quines matèries abordarà la cinquena avaluació per tal d'estar preparats. En aquest sentit, el ministre ha indicat que el Moneyval analitzarà principalment dos objectius: d'una banda l'efectivitat de les lleis aprovades, i de l'altra noves recomanacions provinents del GAFI, l'organisme que lluita contra el blanqueig, no a nivell europeu com el Moneyval sinó d'abast mundial.

stats