Política 14/10/2015

La família Cierco exigeix 365 milions d'euros per danys i perjudicis

Reclamen aquesta quantitat al Govern i l'INAF pels danys que els ha causat la gestió de l'afer BPA, i no descarten que la demanda judicial també inclogui l'AREB i els membres dels tres organismes

ARA Andorra
2 min
RUMORS, I CUES  La traducció al carrer de la crisi de la BPA van ser els rumors i les consegüents cues.

Andorra la VellaEls accionistes majoritaris de Banca Privada d'Andorra (BPA) han presentat aquest dimecres una reclamació per responsabilitat administrativa contra el Govern i l'INAF pels "enormes danys causats per les negligències, omissions i actuacions de l’administració andorrana en la gestió del cas BPA". Els accionistes majoritaris valoren que les pèrdues que els ha causat l’administració rondarien els 500 milions d’euros, per la qual cosa els demandants, titulars del 75% de les accions, exigeixen 365 milions d’euros per danys i perjudicis. La reclamació arriba després de la demanda presentada la setmana passada contra el FinCEN, i és el pas previ a la presentació d'una demanda judicial.

Segons un comunicat, la família Cierco assegura que l'acció legal es podria ampliar contra l'AREB, si finalment s’acabés expropiant BPA sense tenir en compte els drets de la propietat legítima preexistents. A més, alerten que podrien fer extensiva l'exigència de responsabilitats als membres dels diferents organismes "si es demostra que han pres decisions contra els interessos de la família demandant amb voluntat o negligència".

La família Cierco assegura, en el comunicat, que s'han vist forçats a actuar en la defensa dels seus interessos després que les seves peticions hagin estat menystingudes, "sabent l'enorme cost econòmic i de credibilitat internacional que això pot suposar per al Principat". El coordinador legal dels Cierco a Andorra, Jaume Bartumeu, ha assegurat que les mesures preses pel Govern i l'INAF "suposen una privació de béns, drets i interessos patrimonials legítims", i ha afegit que calia haver fet una avaluació dels danys que les seves decisions podien causar "al grup BPA i al sistema financer andorrà".

Crítiques a les actuacions tant anteriors com posteriors al 10 de març

L’argument de la reclamació es divideix en dos blocs. D'una banda les "omissions" protagonitzades per l'administració abans del 10 de març, pel fet que el Govern "va desatendre les advertències d'implementació de mesures" que les autoritats americanes van fer l'agost del 2014. Segons els accionistes majoritaris, durant el segon semestre de l'any passat "hi va haver un gir sorprenent que va fer que els avisos respecte a tot el sistema es transformessin en un atac unilateral contra BPA". En aquest sentit, consideren que es va privar el dret de l'entitat a defensar-se, i que el Govern va actuar "contundentment iniciant amb la intervenció la seva destrucció econòmica". També carreguen contra l'INAF, assegurant que no va actuar degudament en relació als casos de blanqueig que posteriorment apareixien a la nota del 10 de març.

D'altra banda, la reclamació se sustenta en les actuacions dutes a terme pel Govern i l'INAF a partir del 10 de març, qualificant-les d'improvisades i de negligents. Entre d'altres, critiquen que la intervenció de l'entitat no s'hagués hagut de publicitar, que ni el Govern ni l'INAF fessin cap al·legació al FinCEN, i que no es plantegés la possibilitat de reestructurar el banc.

Per tot plegat, consideren que la situació ha conduït BPA a la liquidació i a la pèrdua del valor econòmic de l'entitat bancària. Per acotar el valor econòmic del grup BPA –incloent-hi Banco Madrid i totes les filials de BPA a Andorra– han sol·licitat diferents informes independents que han conclòs que, just abans de la intervenció, estava valorat en 482,8 milions d'euros. Tenint en compte que la família Cierco és titular del 75% de les accions, reclamen a l'administració andorrana 364,6 milions d'euros.

stats