Mingorance aixeca el secret de bona part del sumari del cas BPA

La batlle ha fet públics 22 dels classificadors de la instrucció i quatre annexes amb els casos judicialitzats abans, sobre la màfia russa, veneçolana o xinesa, però deixa sota secret una peça a part sobre Joan Pau Miquel

La batlle responsable del cas BPA, Canòlich Mingorance, ha aixecat el secret de sumari de bona part de la documentació de la causa. S'ha desclassificat tot, excepte una peça separada, que, segons sospiten fonts de la defensa d'una de les parts, pot ser la referida a l'exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, empresonat des del 13 de març passat.

"Suposo que han tingut en compte la bronca que hi ha", ha explicat a l'ARA Andorra l'advocat Manuel Pujadas, que aquest dijous exigia aquest aixecament de sumari per poder defensar als seus clients en les citacions a declarar com a testimonis o inculpats que la batlle ha anat repartint des de fa deu dies. Pujadas ha valorat molt positivament el fet i ha suposat que els gestors que han estat citats a declarar, ho han estat perquè els seus noms han sortit en alguna altra declaració davant de la Policia.

Tot i això, la feina per revisar aquesta gran documentació per part dels bufets d'advocats implicats serà majúscula, ja que els 22 classificadors que s'han fet públics contenen milers de fulls sobre la causa.

De moment els advocats treballen només sobre tres d'aquests classificadors, que s'aniran facilitant esglaonadament a les parts. Entre aquesta documentació esperen trobar tot allò que concerneix els citats a declarar. Mentre no hagin pogut examinar completament la documentació, alguns d'ells continuaran demanant als seus clients que no declarin davant la batlle, per falta de temps per tenir constància completa del sumari.

Intercanvis de diners entre clients fora d’Andorra

Segons fonts properes a la causa, la major part de la informació desclassificada fa referència a les operacions que BPA i altres entitats bancàries haurien permès fer fora del país aprofitant que hi havia clients estrangers amb necessitat de liquiditat i d’altres amb la intenció d’ingressar els seus diners a Andorra. Així, s’haurien produït intercanvis o compensacions dineràries sense que els diners haguessin entrat o sortit físicament d’Andorra. Aquestes operacions, que s’haurien començat a dur a terme a causa de l’esclat de la crisi econòmica i que el mateix INAF hauria aturat el 2011, s’estan investigant arran de les declaracions de l’empresari Rafael Pallardó, imputat en el cas Emperador per ser, presumptament, el blanquejador de Gao Ping.

Segons les fonts consultades, la batlle ha optat per aixecar el secret de sumari d’aquesta part de la documentació perquè és arran d’aquesta qüestió que ha citat a declarar la vintena de gestors bancaris, i vol evitar que al·legin el secret de sumari per negar-se a declarar.

El + vist

El + comentat