Economia 25/09/2015

Standard&Poor’s manté el ràting d’Andorra en BBB- amb perspectiva negativa

L’agència de qualificació nord-americana Standard&Poor’s ha fet pública aquest divendres la seva darrera avaluació del Principat

Ana
3 min
Standard&Poor’s

Andorra la VellaL’agència de qualificació nord-americana Standard&Poor’s ha fet pública aquest divendres la seva darrera avaluació d’Andorra, mantenint el ràting de país en BBB- i perspectiva negativa, tal com ja havia fet en el seu darrer informe del juny passat. L'agència basa la seva qualificació en el fet que la crisi de BPA no ha desestabilitzat el sector financer ni s'ha produït cap fuga de dipòsits i en la confiança que la resolució de l'entitat arribi a bon port. Amb tot, S&P alerta que el procés de resolució encara està subjecte a a riscos operacionals, de regulació, d'organització i legals.

Per tot plegat, asseguren que hi ha una possibilitat entre tres que en els propers 18-24 mesos revisin la qualificació a la baixa, si la resolució de l'entitat no aconsegueix estabilitzar el sector o afecta les finances de l'Estat, si Andorra es desvia del camí de les reformes engegades o si la resta de bancs pateixen una erosió de la seva reputació i viabilitat. Per contra, retornaran la perspectiva estable si es pot vendre Vall Banc sense afectar les finances del Govern, es progressa en les reformes del país i les previsions econòmiques d'Andorra s'estabilitzen.

Standard&Poor's ha tornat a publicar un nou ràting d'Andorra, mantenint la qualificació BBB- a llarg termini i A-3 a mig termini, i també continuant amb perspectiva negativa, a causa de la incertesa que hi ha en el procés de resolució de Banca Privada d'Andorra.

No obstant, l'agència creu que el risc que la crisi afecti la resta del sector financer i al conjunt de l'economia és baix, valora positivament l'estabilitat institucional d'Andorra i l'agenda de reformes que porta a terme el Govern. També destaca el fet que el país està avançant cap als estàndards de legislació en matèria de blanqueig de diners, i el seguiment que n'està fent el Moneyval.

Sobre l'afer BPA, S&P considera que tot i que s'han fet progressos en el procés de resolució, encara hi ha riscos en relació a si es pot aconseguir que els corresponsals internacionals estableixin relacions amb Vall Banc per poder tenir accés als dipòsits exteriors i normalitzar les operacions. També considera complicada la creació del nou banc i assenyala que tot i que s'han fet progressos, les noves estructures encara no han finalitzat ni s'han testat. A més, assenyala que no està clar si el Govern haurà d'aportar recursos addicionals després de la venda del banc pont, i alerta que la resolució es pot retardar per culpa de les demandes presentades pels accionistes de BPA.

D'altra banda, l'agència preveu que el dèficit del Govern se situï en l'1,3% del PIB aquest 2015, a diferència del 0,2% del 2014, però afegeix que l'Executiu podrà recuperar tot o part dels costos directes de la resolució de BPA si es pot vendre Vall Banc. Paral·lelament, S&P ha revisat a la baixa les seves expectatives de creixement del PIB per al 2015, tot i que es mostra convençut que el creixement econòmic pot augmentar moderadament el 2016.

Standar&Poor's torna a alertar que l'expansió internacional dels bancs pot suposar un risc per al sector, així com de l'absència d'un banc central o d'un prestador de darrera instància.

La perspectiva negativa que atorga al ràting d'Andorra es justifica pel fet de considerar que hi ha una possibilitat entre tres que pugui rebaixar-lo en els propers 18-24 mesos. Aquesta rebaixa es produiria si la resolució de l'entitat no aconsegueix estabilitzar el sector o afecta les finances de l'Estat, si Andorra es desvia del camí de les reformes engegades o si la resta de bancs pateixen una erosió de la seva reputació i viabilitat. Per contra, retornaran la perspectiva estable si es pot vendre Vall Banc sense afectar les finances del Govern, es progressa en les reformes del país i les previsions econòmiques d'Andorra s'estabilitzen.

stats