Els encausats de Bunyola esperen ser absolts en un procés que consideren “polític”

La Fiscalia demana un any de presó per als quatre activistes que protestaren contra Bauzá el 2012

Els quatre encausats que varen protestar contra les polítiques de l'expresident del Govern José Ramón Bauzá el maig de 2012 a Bunyola seran jutjats demà per un delicte de desobediència greu i resistència a l'autoritat. La Fiscalia demana un any de presó per a tres d'ells i un any de presó i 700 euros de multa per al quart processat.

Els fets es varen produir durant una visita de Bauzá a la localitat. Com ocorria a cada municipi on l'expresident popular mantenia reunions amb les juntes locals del partit, un grup de manifestants es concentrà als carrers de Bunyola en protesta contra les retallades executades pel Govern i de la seva política d'agressió al català. Alguns dels activistes tractaren de tallar el pas a un vehicle de la Guàrdia Civil que protegia el cap de l'Executiu i fou llavors quan es produïren els incidents que ara es jutgen.

Segons el fiscal, els quatre joves processats instaren la resta de manifestants a desobeir els agents quan aquests els demanaren que els permetessin el pas. Els activistes, sempre segons la versió de la Benemèrita, s'hi resistiren i un d'ells arribà a mossegar un dels membres del cos armat. Els acusats sempre han negat aquests fets i han atribuït tot el procés a qüestions "polítiques".

"Estam tranquils perquè no vàrem fer absolutament res", ha comentat a aquest diari l'escriptor i musicòleg Amadeu Corbera, un dels que aquest dimarts s'asseuran a la banqueta. "La prova que estam davant una causa política és que el dia abans de la visita de Bauzá a Bunyola el delegat del govern, José María Rodríguez, ja havia assegurat que hi hauria detencions. Intentaren donar exemple i atemorir-nos perquè no hi hagués més protestes contra el president", ha afegit.

La defensa dels manifestants aportarà testimonis i vídeos que demostren que la protesta va ser pacífica.

El darrer mes s'han vist diverses mostres de suport als encausats per part d'artistes, músics i altres col·lectius liderats per Solidaris Encausats de Bunyola. A més, els processats mateixos varen firmar un  manifest que llegiren a la plaça de Bunyola el 19 d'agost passat.