CAMÍ, CAMÍ

Camins de l’Albufera de Mallorca: La mar petita

Aquesta ‘llacuna’ ha aportat feina i doblers, queviures i gaudi a generacions de mallorquins i gent de fora

Ubicada entre les poblacions de Muro, Can Picafort, sa Pobla i Alcúdia, l’Albufera, per no ferir ningú, pren el sobrenom de Mallorca. El topònim, prou explicatiu, prové del mot àrab al buhaira, que vol dir la llacuna o la mar petita. És un espai d’un perímetre de 32 Km, 1300 ha del qual integren el Parc Natural, creat el 1988. Constitueix un dels espais protegits més importants de la Mediterrània. Hi trescarem alguns camins per amarar-nos de la seva bellesa singular.

La ribera de la badia d’Alcúdia i les terres del seu litoral patiren, al llarg dels períodes terciari i quaternari, intenses modificacions a causa dels processos geològics i climàtics globals, a més d’aquells que afectaren la Mediterrània en particular: pujades i minvades dels nivells de la mar, sedimentacions, esfondraments, inundacions, formació de dunes...

L’aigua, l’estrella

Aquí, l’aigua és la força protagonista i creadora, especialment per les aportacions dels ullals o brolls freàtics, però també per les avingudes dels torrents de Muro i Sant Miquel o per la intrusió d’aigua marina. Avui hi trobam una gran diversitat d’ambients i comunitats naturals -dunar i platja, prats, llacunes i salobrar, canals i bosquets de ribera o de pins-, que acullen una fauna i flora de gran valor, amb nombrosos endemismes. Per damunt de tot, però, l’Albufera és el paradís de les aus. I dels ornitòlegs!

El canal Gran

Hi entram pel camí de la Roca, que neix del km 26,800 de la carretera Artà-Port d’Alcúdia, al costat del pont dels Anglesos. El cabalós canal Gran recull l’aigua dels torrents de Muro i Sant Miquel i l’aboca directament a la mar, a l’Oberta, juntament amb el canal de la Ciurana. Uns 700 m més endins passam el pont de Santa Margalida i ens podem desviar a mà esquerra pel camí de les Puntes o de l’Illot. Ben aviat trobarem la plataforma d’observació, plantada sobre el canal de Rec, aiguaconduit de distribució de l’aigua de la font de Sant Joan, ben bona per al conreu de l’arròs, canyom o verdura en espais de marjal. El camí du a les cases de conradors i ramaders de ses Puntes, ca l’amo en Tomeu, es Bosc... Si hi entràssiu amb bicicletes, podríeu voltar pels límits sud i oest del parc, al llarg d’un traçat d’uns 12 km, i anar a parar a sa Roca. (Itinerari vermell: camins de les Puntes i d’Enmig).

Bateman

Retornam al pont de Santa Margalida i prosseguim fins a sa Roca, on s’emplacen l’administració i serveis del parc, el punt d’informació, i Can Bateman, o centre d’interpretació. Va ser l’habitatge de l’enginyer anglès John Frederic Latrobe Bateman, fundador de la New Mallorca Land Co., que, amb 1.500 homes i màquines hidràuliques a vapor, va dessecar més de 2000 ha de prat per ser destinades al conreu. Va fer fallida, com l’intent de l’Agrícola Industrial Balear d’implantar una gran explotació arrossera, i també com el projecte de Celulosa Hispánica, SA, de transformació de canyet i sesquera en paper. Això no obstant, l’impacte més dur és el de la central tèrmica del Murterar.

La fauna

Tot seguit, ens acostam fins als ponts de la Roca, un lloc esplèndid per observar la fauna dels canals del Sol i Gran. Als marges hi ha els aguaits Bishop i Watkinson, ben apreciats pels naturalistes. Fent passes enrere, l’itinerari groc ens passeja per un parell d’observatoris de l’àrea del Ras i de la llacuna de la Roca. Un d’ells, enlairat, permet colombrar l’horitzó de llevant, fins als perfils difuminats de la serra Artana. Bé ho paga d’aprofitar l’eixida per conèixer el Comú de Muro o Comuna de Sant Martí, una franja de platja i dunes ben conservada, entre les Casetes dels Capellans i el quilòmetre 25 de la carretera de costa.

Gaudiu de la nostra ‘Bufera’, que és patrimoni de tots, per miracle i obra d’un grapat de persones esforçades i clarividents.

L’Albufera ha aportat feina i doblers, queviures i gaudi a generacions i generacions de mallorquins i externs. Almenys, l’hem de conèixer i reconèixer com pertoca!

El + vist

El + comentat