CAMÍ, CAMÍ
Esports 25/01/2016

El puig de les Bassetes (1.212 m) (Escorca) -junyit al Massanella-

Els Teixos, en Galileu i n’Ali són muntanyes notables que li fan de repeu

Vicenç Sastre
3 min
El puig de les Bassetes (1.212 m) (Escorca) -junyit al Massanella-

EscorcaEn el massís del Massanella hi apreciam es Teixos, en Galileu, n’Ali, muntanyes notables que li fan de repeu. Al seu costat de llevant s’alça es Frontó i, a ponent, el puig de ses Bassetes, objectiu de la nostra ruta. Envoltada d’elevacions d’anomenada, aquesta muntanya és la talaia perfecta per gaudir de tot l’entorn.

El mot bassetes, d’etimologia incerta, ben bé podria referir-se a un tipus de nigulets arrodonits que solen formar-se a la serralada en acostar-se pluges.

Iniciam l’eixida des de la font del Noguer (km 33,700 de la carretera Ma-10) tot seguint el traçat indicat, que condueix al refugi dels Tossals i a la font del Prat, una variant del GR-221. Caminam en sentit NE vora la canal de transferència dels Embassaments, per l’obaga del puig de sa Font i del morro d’Almallutx amb vistes dels puigs Major i de ses Vinyes i de l’embassament del Gorg Blau. Al cap d’uns 30 minuts, deixam la canal per seguir el camí de ferradura que salva el coll del Romaní i va al refugi dels Tossals Verds. A uns 5 minuts del coll assolim una cruïlla, on ens desviam a mà esquerra, fins a la font del Prat, a 6 min de caminada. Aquesta surgència, prou coneguda pels excursionistes, brolla d’una mina obrada al peu dels estreps de la serra dels Teixos.

El prat de Cúber ocupa un planiol a la capçalera del brau barranc del Corral Fals, on hi ha la casa del Prat i algun corral de bestiar; temps enrere fou lloc de pas de la transhumància de bestiar. Davant la caseta neix la font dels Tossals Verds (es Pouet), que alimenta la canaleta homònima.

Entre 1748 i 1750 Jordi Abri-Descatlar i Fuster, potentat propietari de Massanella (Mancor), encomanà al seu majoral i mestre d’obres, Montserrat Fontanet, la complicada canalització de l’aigua de la font del Prat per a abastiment de la possessió. L’obra, del tot admirable, salva precipicis i un desnivell de prop de 600 m. Ha estat històricament itinerari excursionístic i encara ho és, malgrat el desafortunat entubament del 1982.

Per un pontet pròxim a la font, emprenem la pujada pel camí del comellar del Prat, boscós i ple de rotlos de carboner. Al cap d’uns 30 min afinarem la font de ses Tosses d’en Gallina, a l’obaga del puig de ses Bassetes. Aviat, el boscatge s’esclarissa i entram al carritxar. Identificam, a l’esquerra, sa Trona (1.061 m), el serrat dels Teixos que s’allarga fins al coll del Prat i, més a la dreta, el cimedal del Massanella (1.365 m) i el coll de n’Argentó (1.152 m).

Ens enfilam, per caminoi fitat, cap a aquest coll, que assolim en 10 min. L’accés és factible per dos passos dels quals el més senzill és una escletxa estrera. Convé pujar-la amb tota precaució. D’esquena al puig de Massanella, remuntam el roquissar de la dreta i en 10 min coronam el puig de ses Bassetes (1.212). Poc abans de fer cim hem de fixar-nos en un altre pas en el penya-segat, en forma de con, ja que és una altra bona opció de pujada, i també de baixada, si és que volem fer la tornada pel mateix GR-221 del comellar del Prat.

Des del vèrtex veim gairebé tot Mallorca, des de les terres d’Artà fins al Mijorn i badia de Palma al costat de ponent de la Serra. Identificam també molts pobles del Pla. Una alternativa de descens, que hauria de quedar reservada a aquells senderistes més experimentats o coneixedors de la contrada, consisteix a baixar per l’abrupta esquenada de ponent, orientats primer cap al puig d’Alaró i, més avall, cap al Castellot del Rafal (903 m). Al peu d’aquest tossal, per la coma de s’Avenc d’en Ferrer, podem anar a trobar la canaleta de Massanella i seguir-la per mà dreta. Passarem, aleshores, sobre es Arcs i vora es Molinot, camí del prat de Cúber.

stats