Publicitat
Publicitat

MASSIFICACIÓ

Les fonts Ufanes saturen Campanet

L’Ajuntament encarrega un informe per esbrinar els efectes de la massificació a l’alzinar de Gabellí Petit

Han brollat les fonts Ufanes per primer pic aquesta tardor i l’arribada del cap de setmana llarg fa preveure una nova assistència massiva de persones per admirar el fenomen natural. Un dissabte o un diumenge amb aigua brollant poden passar per Gabellí Petit -la finca on hi ha les fonts- unes 5.000 persones. L’Ajuntament de Campanet ha comanat un informe a un geògraf per esbrinar com afecta aquesta massificació a l’ecosisteman de l’alzinar.

Els efectes per al Consistori i per al poble es fan evidents quan plou molt i el Govern anuncia que surt aigua de les fonts. Ahir ja es preveia un dispositiu (un o dos policies locals) per garantir que no se saturin les vies d’accés. Els agents, però, no seran suficients si es repeteix l’allau de gent que el 23 de novembre de l’any passat va col·lapsar tots els accessos a la finca. “Estàvem desbordats. Els veïns no pogueren anar a ca seva. L’endemà pareixia que per la finca hi havia passat un túrmix”, explica Magdalena Solivelles, la batlessa de Campanet. Aquell diumenge es comptaren 10.000 persones, que s’han de sumar a les 8.000 que hi havien anat des que començà a sortir aigua dijous. El Consistori va reclamar al Govern la limitació de l’accés a 4.000 persones per dia. Va obtenir un ‘no’ per resposta. “Tenen clar que el que passi fora de la finca no és problema seu”, explica la primera edil. Una vegada, els regidors del Consistori fins i tot van haver de regular el trànsit per dins el poble, explica.

De moment, la solució pareix llunyana. Llorenç Comas, el pagès que s’encarrega de cuidar Gabellí Petit, proposa l’habilitació d’un aparcament. Aquesta iniciativa ja es va incloure en unes normes subsidiàries “i el poble hi va estar en contra”, diu Solivelles, que ho descarta com a solució per l’impacte paisatgístic que suposaria. Altres opcions que es podrien tenir en compte serien prohibir l’aparcament a la carretera i habilitar autobusos per arribar-hi. En una ocasió, fa dos anys, es posaren multes als cotxes mal aparcats, però el rebombori que causà l’actuació obligà el batle a retirar-les.

Per altra banda, el camí vell Campanet-Pollença, per on s’accedeix a la finca, forma part d’una ruta cicloturística i és ple de clots, també afavorits per l’aigua. L’Ajuntament ha quedat a les portes d’aconseguir un ajut de la Conselleria de Turisme per arreglar-lo. “El suport del Govern és zero”, lamenta Solivelles.

Finca pública

El Govern va comprar Gabellí Petit el 2005. El seu propietari, llavors, era un empresari d’Alcúdia que volia gestionar també aquesta font de riquesa fent-hi pous.

Des que la finca és pública, les Ufanes són un reclam i els mitjans de comunicació, l’amplificador. Cada pic que brollen, és notícia. Les fotografies d’un grup de joves fent pàdel-ràfting dins el torrent de Sant Miquel es convertiren en virals aquesta setmana. No és un fenomen nou. “El primer any, venia gent amb una roda de tractor o el que fos per tirar-se des de les fonts”, diu Comas. “Ara només ho poden fer fora de la finca, a partir del pont”, indica.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT