L’ENTREVISTA
Camp de Tarragona 10/07/2019

CARME PAGÈS: “Hauríem de destinar més diners a l’alimentació i menys a altres despeses”

Secretària del consell rector de la cooperativa El Brot

Josep Escaño Bové
3 min
CARME PAGÈS: “Hauríem de destinar més diners a l’alimentació i menys a altres despeses”

La cooperativa reusenca El Brot va néixer l’any 1979 i va ser la primera agroecològica de tot l’Estat. Carme Pagès n’és una de les impulsores. Hi parlem per saber com ha evolucionat aquest sector des dels seus inicis fins ara.

En el seu moment el naixement d’El Brot devia ser revolucionari.

A nivell de país potser sí, però als anys 70, a les comarques de Tarragona, sobretot al Baix Camp i a la Ribera d’Ebre, ja hi havia diversos moviments de denúncia molt actius contra les nuclears, les químiques… i, de fet, va ser amb gent molt conscienciada que vam tenir aquesta idea. Reus estava enmig d’aquest territori i la cooperativa va sorgir d’una manera bastant natural.

En aquests 40 anys, ¿creu que s’ha incrementat el volum de clients?

Crec que el consum a la cooperativa El Brot ha anat a l’alça al llarg d’aquests anys. Com més els grans supermercats han anat ocupant aquest sector del producte alimentari, més ha crescut el consum en establiments com el nostre.

Per què?

La gent valora el producte sense manipulació directa. Sense intermediaris pel mig que encareixin el preu. Estem posant en comú el nostre poder adquisitiu. Tenim tot tipus de clients que, sobretot, volen una relació estreta entre el pagès i els consumidors. A més, des de fa uns 15 anys ve molta gent per recomanació mèdica, per qüestions de salut.

Per salut....

Sí. Les intoleràncies alimentàries afecten cada cop gent més jove perquè hi ha una mala alimentació. També passa amb el pa i molts altres productes. Ens adaptem a uns nutrients amb molta toxicitat.

I en aquests casos, sense intermediaris, com fixen el preu final del producte?

En el nostre cas el preu sempre l’han posat els pagesos. Fins fa 10 anys fèiem dues reunions a l’any per assegurar la producció i establir un preu que ens anés bé a tots. Si hi havia algun problema amb la collita, tots anàvem a mitges.

¿Creu que l’administració fa prou per ajudar els pagesos?

L’administració hauria de cuidar la pagesia que ens queda. El pagès agroecològic té un cost de producte més alt perquè s’ha de donar d’alta i, a més, els requisits de producció són més elevats, unes exigències que no es demanen a les grans superfícies. El preu que paguem pel producte ecològic és el preu que té, però també és una inversió en salut. Potser hauríem de dedicar més diners a l’alimentació i menys a altres despeses.

Si el model de cooperatives com la vostra s’expandís, ¿creu que podria ajudar un sector tan castigat en els últims anys com el de la pagesia?

No n’hi ha prous al país, perquè la gent segueix comprant a les grans superfícies. Però insisteixo: crec que des l’administració s’ha de cuidar la pagesia i evitar que mori.

Com valora aquestes quatre dècades d’existència d’El Brot?

De fet, per a la gent de la cooperativa continuar existint l’any 2019 ja és tot un èxit. Hem arribat a moltíssima gent. A més, les grans distribuïdores comencen a canviar i ja pots trobar productes agroecològics que abans no oferien. Per a nosaltres, aquesta és una gran fita

Molts assenyalen les grans superfícies com una de les principals amenaces per a la pagesia. Com ho valoreu des de la vostra cooperativa?

Quin preu s’ha pagar per un producte agrícola en una gran superfície? Quant ha costat? Quant ha contaminat? Darrere d’aquests productes hi ha falta de rigor i dignitat respecte a la pagesia. Tot el procés és dubtós i segur que hi ha una petjada ecològica. Aquestes coses fan que el preu estigui per sota del cost de producció.

Davant d’aquest tipus de consum i producció, ¿hi ha alternativa des del cooperativisme?

Entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre ja som 18 grups de consum que ens trobem i ens ajudem a organitzar-nos. Aquest boca-orella és el que hem de fomentar perquè es mantingui viu el nostre territori.

stats