LLIBRES
Camp de Tarragona 21/08/2019

‘Gitanos i gitanes catalans’, present i futur de la comunitat

Cinta S. Bellmunt ha parlat amb quaranta persones d’aquesta ètnia

Jordi Salvat
2 min
Cinta S. Bellmunt firmant un exemplar de Gitanos i gitanes catalans durant una de les presentacions del llibre.

TarragonaGitanos i gitanes catalans, escrit per Cinta S. Bellmunt, vol ser una radiografia de la situació d’aquesta comunitat al nostre país a través de quaranta dels seus membres, d’edats, procedències i àmbits molt diferents. Té el seu origen fa més d’una dècada, quan l’autora va conèixer Sicus Carbonell, el líder del grup Sabor de Gràcia, i li proposar d’escriure el que després seria el llibre Sicus, 20 anys amb sabor de rumba. El Sicus treballava juntament amb Xavier Gaja en el documental Gitanos catalans! Això va fer que Bellmunt pogués seguir de prop el desenvolupament d’aquest projecte.

Bellmunt explica que, des de molt al principi del projecte, el Sicus ha tingut clar que el documental havia de tenir una versió en llibre per donar cabuda a continguts que allí no es van poder incloure i l’hi va proposar a ella. A més de les persones que apareixien al documental, n’hi ha mitja dotzena de noves. El llibre inclou personatges coneguts com Moncho i Peret, però sobretot gent senzilla, anònima, que explica les seves inquietuds.

Desmuntant estereotips

L’autora apunta que el llibre intenta desmuntar estereotips i prejudicis al voltant dels gitanos, ja que les noves generacions estan canviant molt l’estil de vida respecte al dels seus pares i avis, tot i mantenir les tradicions. “Els gitanos més grans treballaven en professions típiques, com la ferralla i la venda ambulant, però els més joves han vist que la societat evoluciona i si volen tenir una bona qualitat de vida han de buscar noves feines”, manté Bellmunt, que assenyala aquesta inquietud els està portant a estudiar i deixar enrere el tradicional absentisme escolar que els feia deixar el col·legi als 7 o 8 anys per ajudar, per exemple, a la parada familiar en un mercat ambulant.

Un exemple clar és Manuel García, graduat en bioquímica i biologia molecular a la Universitat Rovira i Virgili, que en el moment d’acabar el llibre ja és doctor. Un altre dels entrevistats és Paquito Ferreres Ximenis, director comercial de l’empresa Aparcaments Municipals de Tarragona SA i president d’AGIPCAT (Agrupació d’Entitats pel Desenvolupament del Poble Gitano dels Països Catalans). Al llibre també hi trobarem un mosso d’esquadra de la comissaria de Tarragona o mestresses de casa que estan estudiant l’ESO després de tenir els fills. Els gitanos han comprès, segons Bellmunt, que “tota aquesta evolució és compatible amb el manteniment de les tradicions, com el parlar o el menjar, i les seves creences, com la religió evangèlica que molts professen”.

El llibre es presentarà el 19 de setembre, a les 19.30 hores, a la llibreria La Capona de Tarragona. Hi intervindran Francesc Ferreres, president de l’AGIPCAT, l’actor Oriol Grau i Sicus Carbonell, a més de Cinta S. Bellmunt.

stats