TERRA -NO SOMNIS-
Camp de Tarragona 13/06/2018

Mapa de complexitats i singularitats

Ruth Troyano Puig
2 min
Diàleg entre elaboradors en una pausa de l’Orgànic Soirée a Porrera.

Www.ruthtroyano.catUna filòloga i una biòloga difícilment es posaran d’acord en la definició filosòfica d’ orgànic. Potser caldrà que la descabdelli algú com el productor cultural Blai Rosés, pilar de l’Orgànic Soirée, on coincideixen totes dues. L’activitat es presenta com un tast de vins ecològics, naturals i biodinàmics del sud de Catalunya, que es desenvolupa en paral·lel però lluny de la voràgine de la Fira del Vi de Falset, a l’antic celler de Cal Porrerà.

“És un col·lectiu de persones que aprofiten l’aparador de la fira per reivindicar l’agricultura de terrer; un mapa de singularitats que té la regió vitícola històrica del Priorat d’epicentre”, afirma Rosés. Amb nomenclatura postmoderna, el tast reuneix elaboradors que respecten la terra i el vi i la creença que aquesta cura els duu a l’excel·lència. “Sumem complicitats i singularitats des del massís de Bonastre a la Conca de Barberà, passant pel Priorat, Costers del Segre i fins a la Terra Alta. El tast demostra que hi ha un espai de comunicació humà ple de matisos i de vins propers en l’espai però distants en l’expressió”, reflexiona Blai Rosés. El Solà d’Ares, Gratavinum, Vega Aixalà, Los Comuns, Trossets, Bàrbara Forès, Josep Foraster i Sicus Terrers Mediterranis sumen dos cellers nous a la convocatòria: Sara & René Viticultors i Mas Sinén. “Aquest és un moment fundacional que ens durà a editar una publicació empeltada en el coneixement del territori i l’evolució de la viticultura i l’ecologia”, revela després.

El viticultor Salvador Burgos, propietari de Mas Sinén, recorda les lluites amb el seu pare l’any 1985 per passar de la viticultura convencional a l’ecològica. Aplaudeix com han crescut la motivació i la consciència mediambientals, però matisa: “Alguns per convenciment, d’altres per raons comercials”. A la DOQ Priorat només un 20% del cultiu està certificat com a ecològic; els costos i els riscos hi són. “Trobaria estrany no fer-ho amb l’altura que tenim a la Conca de Barberà. Si ho practiquem a l’hort de casa, ¿per què no ho hem de fer a la vinya? També ens bevem els nostres vins!”, etziba Eva Vega, amb celler a Vilanova de Prades. La revolució comença a la vinya però es rebla al celler. El vi blanc Pesseroles (cupatge de picapoll, garnatxa i pero ximénez), que l’enòloga Sara Pérez presenta com a novetat al tast, és una evidència excel·lent de mínima intervenció amb 3 mesos de maceració amb pells en àmfora i envelliment en damajoana. Les primeres proves van començar el 2008, però no és fins ara que en surt al mercat la primera anyada, la 2016. Paciència, risc, mentalitat qualitativa, esperit lliure i futur il·lusionant. L’orgànic és molt més que el verd i és tan fèrtil com la terra.

stats