Pere Romeu, l’amic del tàndem

Josep Bargalló ha escrit el llibre: 'Les set vides de Pere Romeu'

L’editorial A Contravent publicarà d’aquí unes setmanes el llibre de Josep Bargalló Les set vides de Pere Romeu: indians, modernistes i sportsmen. Bargalló va començar a investigar la figura de Pere Romeu, nascut a Torredembarra, fa més de 30 anys i des de llavors ha publicat una vintena d’articles sobre aquest personatge clau en el modernisme català.

Amb el llibre, Bargalló descobreix noves facetes de l’amic de Ramon Casas, però també interrelaciona diferents personatges molt importants del modernisme a Catalunya. Tots procedeixen de Torredembarra: Joan Güell -mecenes de Gaudí-, Ramon Casas -pintor més destacat del corrent artístic- i Pere Romeu -amo d’Els Quatre Gats.

La imatge del Tàndem, quadre pintat per Casas, és la icona del modernisme artístic a l’àmbit mundial i el trobem reproduït a tot al món. Pujats en aquell tàndem hi trobem els dos amics: Ramon Casas i Pere Romeu. “El modernisme català no s’entén sense la genètica torrenca”, afirma Bargalló, que assenyala l’esport com a fonamental en aquest moviment artístic.

Romeu tenia un gimnàs a Torredembarra i en va dirigir un altre a Barcelona: el Gimnasio Catalán. A més, també va ser professor i practicant d’esgrima i de boxa. Va dirigir l’Sportsmen Club de Catalunya, amb milers de socis quan el Barça, fundat pel seu amic Joan Gamper, en tenia 250. Romeu va ser un dels primers fotoperiodistes catalans i va ser dirigent federatiu del ciclisme espanyol, a més de practicant d’aquest esport. Va ser pilot esportiu i empresari del món del motor. Romeu, a més de ser l’amo d’Els Quatre Gats, el local epicentre dels modernistes entre el 1897 i el 1903, va fer titelles i ombres xineses.

Més continguts de