CULTURA

Torredembarra se suma a l’Any Casas

L’avi i el pare del pintor modernista eren indians nascuts en aquesta vila

L’Ajuntament de Torredembarra va inaugurar el dissabte 9 de juliol la Ruta Casas. D’aquesta manera, la vila se suma a les activitats oficials de l’Any Ramon Casas reivindicant els orígens torrencs del pintor modernista, un dels més importants de tots els temps al nostre país. La Generalitat de Catalunya ha declarat el 2016 Any Ramon Casas, en commemoració del 150è aniversari del naixement del pintor. Els Casas torrencs eren una família relacionada amb el món mariner ja al segle XVIII i, a partir d’aquesta relació, van esdevenir pròspers indians dedicats al comerç. Indians van ser l’avi del pintor, el seu tiet i el seu pare, Ramon Casas Gatell.

L’itinerari, impulsat per la regidoria de Cultura, portarà el visitant des del castell dels Icart fins al Patronat Antoni Roig, passant per la casa pairal dels Casas, al número 16 del carrer Antoni Roig. La inauguració de la ruta es va fer a la sala de plens de l’Ajuntament amb la presència de Vinyet Panyella, comissària de l’Any Casas; Josep Bargalló, coordinador de l’ICE-URV, i Jordi Salvat, periodista. Posteriorment, es va recórrer la ruta fins a la casa pairal dels Casas amb final al Patronat Antoni Roig.

L’empremta dels Casas a la Torre

La ruta també inclou un passeig pels voltants del castell de Tamarit, que el mecenes nord-americà Charles Deering va encarregar restaurar el 1916 al mateix pintor. El recorregut es pot seguir lliurement, documentat amb material promocional propi, i també hi ha previstos dies de visita dels edificis amb explicacions addicionals, les dates dels quals s’anunciaran oportunament.

Situada al carrer d’Antoni Roig, número 16 -actualment propietat de les germanes Maria Dolors i Maria Rosa Montseny-, la casa encara conserva vestigis d’aquest passat. I a la casa pairal va passar molts estius de jove Ramon Casas Carbó. D’aquestes estades se’n conserva un quadre pintat per l’artista modernista el 1881 -quan feia poc que havia fet 15 anys-, amb el castell dels Icart i l’església de Sant Pere com a protagonistes.

La relació dels Casas amb Torredembarra va continuar quan el pare i el tiet del pintor es van establir a Barcelona, de retorn de la seva estada americana. No només van mantenir la casa pairal i el conreu de les terres que havien adquirit, sinó que, per exemple, el seu pare, Ramon Casas Gatell, va ser un dels marmessors del testament d’Antoni Roig -el creador del Patronat i les escoles del municipi-, i la seva germana -Montserrat Casas Carbó-, una de les beneficiàries.

Més continguts de