TERRA -NO SOMNIS-

Trepat, més que un símbol

La Conca de Barberà pot presumir de ser una regió de vins emergent

Treball i silenci. Memòria. És el que amaguen els murs dels monestirs de la Ruta del Cister, que s’estén per tres comarques catalanes. A fora, un paisatge únic que endrecen els marges de pedra seca i els camins oberts per sentir.

“És un territori proper que et durà molt lluny”, diu l’eslògan que convida a practicar turisme a la Conca de Barberà. Les parcel·les de vinya que han sobreviscut al pas del temps per fi juguen un paper important. L’entusiasme que mostren viticultors i enòlegs experimentats i joves pel raïm autòcton s’encomana. El trepat és delicat, sensual i versàtil.

Més de 185.000 persones van visitar la Ruta del Cister durant l’any 2015. En el 25è aniversari de l’itinerari, l’enoturisme es reivindica amb força.

Enoturisme a la Conca de Barberà 

Visitar la Conca de Barberà és resseguir l’obra modernista del vallenc Cèsar Martinell, “l’arquitecte del vi”; és endinsar-se en l’ofici i la tradició de fer vi al Museu de la Vida Rural i la Fassina Balanyà i comprendre la dita “el vi fa sang”; és trepatejar per gaudir d’un raïm que ha deixat d’exportar-se al Penedès com a base del cava per esdevenir autèntic, honest i polivalent allà on neix; és reconèixer que enlloc a Europa hi ha un projecte d’emprenedoria agroalimentària com el viver de celleristes de Barberà, que permet fer vi a noves generacions, compartint espai i tecnologia. I neguits.

La Conca pot presumir d’una regió de vins emergent, amb una relació qualitat-preu molt bona i una identitat envejable, amb un 90% de la producció mundial de trepat. Té el repte d’embotellar més litres sota l’empara de la denominació d’origen, però el camí iniciat per Carles Andreu des de Pira, amb la vinificació en negre, no té aturador.

El trepat del celler Mas Foraster

El diari The New York Times va incloure el trepat 2010 del celler Mas Foraster a la llista dels 20 millors vins del món per menys de 20 euros; la distribuïdora Trumpet Wines importa als EUA els vins de Mariona Vendrell i Albert Canela, de Succés Vinícola, que amb poc més de 20 anys comparteixen molt més que felicitat i idees; Carlania ha demostrat l’utilitat del viver de celleristes i després de sortir-ne, amb celler propi, enfila el camí cap a l’elaboració de vins biodinàmics; GatzaraVins s’ha atrevit amb un blanc de noirs de trepat...

“El trepat serà per dret l’hereu de casa seva, d’aquesta terra”. El trepat és més que un símbol i al juny la festa que l’homenatja a Barberà ho pregona. La singularització de cada projecte, el vincle amb el veí i amb el Cister és el pròxim pas. Cal tornar el paper referent de la Conca que ja va tenir als inicis del segle XX, amb la construcció del primer celler cooperativista de l’Estat, a Barberà, el 1903.

Més continguts de

El + vist

El + comentat