FESTES
Camp de Tarragona 13/06/2018

Valls al descobert

La festa major de Sant Joan, gran revetlla de Catalunya al juny, dona la benvinguda a l’estiu i a uns mesos de bon temps, una excel·lent oportunitat per conèixer la història i les tradicions vallenques

Ara
3 min
Valls es transforma durant les Festes de Sant Joan.

VallsDiuen que a Valls els agrada mirar al cel, ja sigui per admirar els castells, menjar els calçots o mostrar el campanar més alt de Catalunya. Però més enllà dels tòpics, Valls és una ciutat per descobrir en molts més aspectes. En teniu una oportunitat ben aviat, per la festa major de Sant Joan, del 20 al 25 de juny, una gran revetlla de Catalunya que dona la benvinguda a l’estiu i a la temporada castellera que obren els Xiquets de Valls des de la plaça del Blat, km 0 del fet casteller, declarat per la Unesco Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Les nits i els dies de festa major són jornades de gresca, grans concerts i tradicions al carrer. El cartell de concerts és espectacular: Els Catarres, Buhos, Dr. Prats, Zebda, Hora de Joglar o La Raíz són només alguns dels caps de cartell. No us podeu perdre tampoc la Nit de Completes, en la revetlla de Sant Joan més màgica del país que podreu gaudir des de la plaça del Blat.

Per Sant Joan, la ciutat es bolca en el que és una de les grans festes de Catalunya, però és només el preludi d’un estiu en què podreu descobrir moltes més coses de Valls. Teniu l’oportunitat de descobrir la història i la bellesa de la ciutat a través de les moltes rutes que us ofereixen des de l’Oficina Municipal de Turisme (977612530 i turisme@valls.cat). Una d’aquestes és la ruta 800 anys de places i mercats, la millor proposta per conèixer la història comercial de Valls, tot recorrent les principals artèries de la trama urbana i el seu mercat amb vuit segles d’història. L’activitat comercial de Valls va ser un dels motius principals que van fer possible l’arribada d’una destacada comunitat de jueus. La primera referència documental data del 1277, i fins a l’expulsió dels jueus no conversos, el 1492, la comunitat es va instal·lar en diferents carrerons del barri antic que encara avui preserven l’estructura original del call. En podeu conèixer tota la història amb la ruta pel call jueu de Valls.

Un total de 2.538 rajoles, probablement obra de Llorens Passoles, recreen la Batalla de Lepant, que es va viure al Mediterrani -davant de la costa de l’actual Grècia- el 1571. El conjunt monumental es troba a l’interior de la capella del Roser, que curiosament es va construir el segle XIV inicialment sota l’advocació de santa Anna. Si voleu visitar el conjunt de rajoles que conflueixen en tres plafons d’una bellesa extraordinària, no us podeu perdre la ruta El cor de la ciutat de Valls.

La plaça del Blat és el km 0 casteller. Aquí els Xiquets de Valls hi han bastit, des de fa més de dos segles, les seves millors gestes. Però ¿sabíeu que el subsol amaga un refugi antiaeri construït, amb la col·laboració de centenars de veïns, durant la Guerra Civil Espanyola? Ara podeu recórrer les seves galeries i posar-vos en la pell dels veïns que van escriure aquesta pàgina de la història contemporània a través de la ruta Espais amagats sota terra.

...I de la terra al cel! Perquè per descobrir Valls també es poden pujar els més de tres-cents esglaons que van des del carrer de l’Església fins al capdamunt del campanar de Sant Joan. És el més alt del país, amb 74 metres d’alçària, i pujar-hi és un esforç amb recompensa final per observar, des d’una perspectiva gairebé a vol d’ocell, el Camp de Tarragona. Podeu descobrir-ho amb la ruta El campanar més alt de Catalunya.

stats