CULTURA

El Vendrell s’estrena aquest dissabte

Comença els actes com a Capital de la Cultura Catalana 2020

Aquest dissabte a la tarda, el Vendrell inaugurarà oficialment l’any de la seva capitalitat cultural. Ho farà en un acte a la plaça de Francesc Macià, a dos quarts de vuit del vespre, en el transcurs del qual s’estrenarà l’himne de la capitalitat, El Vendrell 2020, a càrrec de les corals que hi ha a la població i els membres de Lax’n’Busto.

Tal com explica la regidora de Cultura, Sílvia Vaquero, s’ha volgut que el tret de sortida de la capitalitat es faci en un espai públic a l’aire lliure per fomentar la participació i implicació de la ciutadania. I és que, segons Vaquero: “Hem de treballar perquè en l’any de la Capital tothom s’hi senti representat; tots els carrers, barris, nuclis i urbanitzacions del Vendrell han de fer-se seva la Capital”. La regidora ha demanat “emoció i il·lusió” a tots els vendrellencs i vendrellenques amb el projecte i, en aquest sentit, explica que el lema escollit per aquest any de capitalitat és “Som Capital”.

Interpretació dels Lax’n’Busto

L’acte d’aquest dissabte s’iniciarà amb l’estrena de l’himne, que és obra de dues vendrellenques: Gemma Ventura (lletra) i Carlota Baldrís (música). L’interpretaran els membres de Lax’n’Busto Pemi Fortuny, a la veu; Pemi Rovirosa i Cristian Montenegro, a la guitarra; Jesús Rovira, al baix, i Jimmy Piñol, a la bateria, acompanyats al piano per Anna Urpí, que també n’ha fet els arranjaments. L’himne també serà interpretat per la Coral El Petit Estel i el Cor Joves Veus, amb la direcció de Xavi Solé; pel Cor Orfeó Parroquial, sota la direcció de Jordi Solé; per la Coral Polifònica Joan Toldrà del Vendrell, dirigida per Francesc Minguella i Judith Barros, i pels Cors Zongora i Veus Blanques de l’Escola Municipal de Música Pau Casals, amb la direcció de Montse Meneses.

L’himne, segons l’autora de la lletra, Gemma Ventura, està plantejat com un “viatge emocional d’algú del Vendrell que hi torna, després d’haver estat un temps fora”. Ventura diu que hi ha volgut reflectir “el que som com a poble, no fer un inventari del que hi ha. I per això he intentat fer una lletra que tothom se la pugui fer seva”.

Espectacle audiovisual

Després de la interpretació de l’himne, es podrà gaudir d’un espectacle audiovisual i pirotècnic. L’espectacle Som Capital es planteja com una exhibició de llum i imatges 3D per donar a conèixer la riquesa patrimonial i cultural de la vila. Tot seguit es presentarà el videoclip El Vendrell 2020, realitzat per Edgar Toldrà i Julià Albornà.

El punt culminant de l’acte inaugural arribarà amb l’espectacle pirotècnic, que serà, en certa manera, un homenatge a la tradicional encesa del campanar, que es pot considerar un dels actes més emblemàtics de la festa major del Vendrell, i també un homenatge a la tradició de foc del municipi.

A la web municipal ja s’ha activat una pestanya informativa de la Capital Cultural, en la qual s’aniran actualitzant tots els actes que es programin al voltant d’aquest esdeveniment, i que s’articulen en 4 eixos: gastronomia, lletres, art i patrimoni. El primer tinent d’alcaldia, Cristian Soriano, vol posar èmfasi en destacar que l’any de la Capital ha de servir per reforçar un model de cultura transversal, plural, cohesionadora i inclusiva.