ARADESCOBRIM

Visita aquest estiu el refugi antiaeri del carrer Creus de Cambrils

Durant la Guerra Civil Espanyola moltes poblacions, com Cambrils, tot i no haver estat mai fronts de guerra, van patir directament les conseqüències de ser una nova forma de rereguarda: entre altres efectes, els seus habitants -4.000, aproximadament- van viure el pas continuat de tropes, municions i ferits i van ser objecte d’atacs aeris de manera regular, que provocaven destrucció i els castigaven psicològicament.

És per això que s’ha creat la Ruta dels Espais de la Guerra Civil a Cambrils: per conèixer els indrets que avui formen part del paisatge quotidià de la localitat del Baix Camp relacionats amb aquell període bèl·lic. Un d’aquests espais és el refugi antiaeri del carrer Creus, que es va re-obrir al públic aquest mes de juny. La visita al refugi es podrà fer els dies 14 de juliol i 11 d’agost a 2/4 de 12 del matí en castellà i a 2/4 de 7 de la tarda en català.

Aquesta ruta es fa a peu pel Barri Antic. També es pot fer tot l’any en grup concertant la visita al telèfon 977 794 528 o bé enviant un correu de reserva a museu@cambrils.org. El preu de l’entrada és de tres euros per als adults.

Altres espais que es poden visitar són el Museu Molí de les Tres Eres, la Rectoria o la Casa Vidal i Barraquer. A partir del mes de setembre, cada segon dissabte de mes es faran visites guiades de pagament de manera regular a 2/4 de 12 del matí, que sortiran del mateix Molí de les Tres Eres.

Problemes solucionats

Els treballs de reparació que s’han anat fent a l’interior del refugi del carrer Creus van acabar al mes de maig. Des d’aleshores ja han pogut visitar l’equipament diferents grups escolars durant els dies que quedaven del curs, que ara ja ha finalitzat. Cal recordar que el refugi va deixar de ser visitable el 2013 per problemes d’humitat, que van afectar greument el sistema elèctric, la il·luminació i, de retruc, els mecanismes de les portes automàtiques d’accés a l’espai.

Tot i ser descobert l’any 2006, el refugi antiaeri del carrer Creus no es va obrir al públic fins al desembre del 2009 en el marc de les inversions del Pla de Barris al nucli antic de Cambrils. Es va decidir que es pogués visitar pel seu bon estat de conservació. Té dos accessos preservats i separats per més de 100 metres d’una galeria gairebé intacta, que es va construir l’any 1937 amb maons de les bòbiles de Cambrils.

Per a la museïtzació d’aquest projecte també es va comptar amb una ajuda del Memorial Democràtic de la Generalitat. L’obertura al públic d’aquest refugi antiaeri permet a Cambrils incorporar-se a la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya.