Un artista compromès amb el territori

Martí Royo era una persona molt creativa, sensible, implicada en la seva feina i en tot el que l’envoltava. Es plantejava moltes coses de la vida, i per això segurament va congeniar amb el meu pare, Rafael Bartolozzi, i va entendre a la perfecció el seu gran projecte per a Vespella de Gaià.

El seu pas pel poble va ser notori, Royo s’hi va implicar molt. De manera totalment altruista va ajudar a fer possible una part molt important del Parc d’Escultures: realitzant una escultura monumental a l’aire lliure (Land Art) a la plaça Pujol, sota l’església del poble. On tot era camp, donat que va quedar cremat i desolat, va crear la part d’un drac, fet amb pedra refractària i ceràmiques, buscant barrejar-lo amb la natura, respectant les seves característiques, simulant com si sorgís de terra una part del drac de sant Miquel, patró del poble. Amb el Parc d’Escultures es pretenia que les obres esdevinguessin una part més de la natura, malmesa aleshores pel devastador incendi patit a la zona el 1993.

L’artista Martí Royo va ajudar a fer una altra obra per al poble: conjuntament amb Rafael Bartolozzi van fer la font de ceràmica del costat de l’Ajuntament de Vespella de Gaià, als Masos de Vespella. Royo va donar les rajoles preparades al meu pare i ell va fer els dissenys. Ho van fer al taller que Royo tenia a Altafulla, al costat del castell. Al taller també hi van fer una sèrie de plats per al restaurant Faristol. No recordo què se’n va fer. Sí que recordo que diversos artistes van treballar al seu taller. Martí Royo té obres importants a tota la comarca, com la Mà que plega avellanes de terra, al castell de Montoliu del Morell. Les dues obres situades a Vespella es poden visitar, ja que són a l’aire lliure i de fàcil accés.