ESPORTS

El club esportiu més antic de Tarragona ja té 140 anys

El Club Nàutic Tarragona s’ha sabut adaptar als canvis

El Reial Club Nàutic de Tarragona és l’entitat esportiva més antiga de la capital tarragonina i la més antiga de l’Estat en l’especialitat de rem. Enguany ha complert 140 anys i ho ha celebrat amb diversos actes durant aquest darrer trimestre de l’any, tant de caràcter esportiu com més socials. Destaquen una regata de vela adaptada i una altra de llagut mediterrani, un torneig de 6 hores de pàdel, un sopar de gala i una exposició de documents i imatges des de la seva fundació, que es pot veure fins a final d’any.

El club compta actualment amb gairebé 900 socis i està estructurat en tres seccions: vela, rem i pàdel. La natació, que en el passat havia tingut una gran importància, no té actualment activitat, excepte la històrica Travessia al Port, que enguany ha arribat a la 92a edició i és la més antiga de l’Estat.

El gerent del Club Nàutic de Tarragona, Rubén Llanos, explica que l’entitat ha viscut un important procés de professionalització la darrera dècada i que actualment té 22 treballadors, que a l’estiu augmenten fins a 60 per cobrir les necessitats que generen les estades que organitzen i que enguany han aplegat més d’un miler de nens i nenes. “Actualment tenim gairebé 300 practicants de vela i rem, més d’un centenar dels quals són nens, però també tenim molts usuaris del gimnàs, les pistes de pàdel i les activitats dirigides”, explica Llanos. El nivell competitiu també ha augmentat molt i en rem el Nàutic Tarragona s’ha situat entre els cinc millors de l’Estat i participa en competicions internacionals.

Fa tres anys, el Club Nàutic, sota la presidència de Manel Cremades, va obtenir la majoria de l’accionariat de Nàutic Tarragona SA, propietària del port esportiu. En els propers dos anys invertirà més de 3 milions d’euros en una ambiciosa modernització de les instal·lacions, que li permetrà allargar la concessió fins al 2039. L’objectiu és dinamitzar la zona de locals comercials, des de fa uns anys en decadència.

Entitat i ciutat

Llanos apunta que cal millorar la relació entre l’entitat i la ciutat. “No pot ser que molts nens i nens de Tarragona acabin la seva etapa d’educació obligatòria sense haver fet cap activitat a mar. Nosaltres estem oberts a aconseguir canviar-ho. En canvi, ens venen molts infants d’escoles d’altres municipis del voltant”, explica el gerent, que també recorda que durant els Jocs del Mediterrani organitzats aquest estiu per Tarragona el club no va organitzar cap prova nàutica.

Queda lluny la fundació de l’entitat el 1878, quan era el club dels “xiflats”, denominació d’aquells joves que feien una cosa ben estranya: divertir-se remant i navegant com ho feien els pescadors. El seu primer local social va ser al barri del Serrallo, davant del qual, l’any 1917, es va construir un edifici que una riuada del Francolí va destruir el 1930. Després de la reconstrucció, les bombes de la Guerra Civil van tornar a malmetre l’edifici, refet altre cop el 1945.

A la dècada dels 60 es va inaugurar l’Escola de Marineria, que s’encarregava d’estendre entre els joves tarragonins l’afició als esports de mar, i a partir de llavors van arribar els títols i campionats. La construcció d’un nou port esportiu fora de l’àmbit del port comercial i la decidida col·laboració de l’Autoritat Portuària de Tarragona van permetre el 1997 inaugurar l’actual seu social del club.

Més continguts de

El + vist

El + comentat