ESPORTS
Camp de Tarragona 13/06/2018

La cursa d’obstacles de Tarragona 2018

Els Jocs Mediterranis se celebraran del 22 de juny a l’1 de juliol després d’una preparació molt accidentada, que ha obligat a endarrerir la cita un any

Jordi Salvat
6 min
La cursa d’obstacles de Tarragona 2018

TarragonaNomés queden nou dies perquè comencin els Jocs Mediterranis de Tarragona. Del 22 de juny a l’1 de juliol, la capital tarragonina es convertirà en la ciutat més petita que ha acollit mai aquest esdeveniment esportiu del moviment olímpic. El camí, des que el 2011 Tarragona va obtenir la nominació a la localitat turca de Mersin, ha sigut una veritable cursa d’obstacles que ha arribat a fer perillar en alguns moments que se celebressin els Jocs i ha obligat a endarrerir-los un any, un fet sense precedents. Malgrat aquest any suplementari per preparar-los, algunes infraestructures esportives han esgotat gairebé al màxim els terminis per acabar-se o remodelar-se. D’altra banda, està costant molt implicar la ciutadania en aquest esdeveniment esportiu.

El finançament

Aquest ha sigut el principal maldecap dels organitzadors dels Jocs Mediterranis de Tarragona. La falta de concreció del finançament per part de l’Estat va portar a una decisió inèdita en aquest esdeveniment que se celebra cada quatre anys: endarrerir els Jocs un any. I és que, fins a l’abril de l’any passat, el govern espanyol no va concretar la seva participació econòmica als Jocs, un total de 15 milions d’euros, vitals per sufragar alguns equipaments i part del pressupost operatiu, a més d’oferir beneficis fiscals per a les empreses patrocinadores.

Altres administracions públiques sí que van pujar al carro dels Jocs molt abans. Les aportacions de la Generalitat -18,8 milions d’euros-, la Diputació de Tarragona -9,4- i la Diputació de Barcelona -1,9- han sigut claus per tirar endavant els Jocs. L’Ajuntament de Tarragona, per la seva banda, hi ha aportat 14,5 milions d’euros, i la resta de seus, 6 milions. El patrocini privat, molt més baix que les primeres previsions, s’ha situat en 14,5 milions. El pressupost operatiu es va completar la setmana passada amb dos milions d’una subvenció de la UE.

Els equipaments

Lligats amb el finançament hi ha els equipaments esportius nous o remodelats. De la previsió inicial a la definitiva hi ha hagut molts canvis, començant per la Vila Mediterrània, que finalment no s’ha edificat, i s’ha hagut de recórrer als hotels de Port Aventura per allotjar-hi els 4.000 esportistes participants. Les obres per enllestir els nous equipaments o la reforma dels ja existents s’han allargat fins a poques setmanes abans de l’inici dels Jocs. L’Anella Mediterrània és la joia de la corona. Situada al barri de Campclar, ha transformat la pista d’atletisme ja existent en un estadi d’atletisme, amb una grada fixa per a 2.000 espectadors i una ampliació per arribar a les 4.000 cadires durant els Jocs. També s’ha reformat el velòdrom. A més, s’han construït dos nous equipaments esportius: un palau d’esports amb capacitat per a 5.000 espectadors i una piscina de 50 metres descoberta, construïda a partir de la piscina de 25 metres que hi havia anteriorment.

Fora de l’Anella Mediterrània també s’han invertit molts diners en la remodelació i adequació d’instal·lacions esportives en diferents seus, amb un protagonisme molt important en el finançament de la Diputació de Tarragona.

La seguretat

La situació política mundial afecta la celebració dels Jocs Mediterranis. Tot i no ser un esdeveniment esportiu de primer nivell, la projecció mediàtica que té a la ribera mediterrània pot atraure l’atenció de grups terroristes internacionals. La seguretat ha sigut, doncs, una de les grans preocupacions de l’organització i, al mateix temps, hi ha hagut molta discreció. Hi haurà 4.000 policies i 1.400 agents de seguretat privada. També volaran drons de vigilància. A totes les seus s’han limitat al màxim les activitats a les instal·lacions esportives dels Jocs.

La política

L’aparent consens que hi havia entre les diferents forces polítiques a Tarragona al voltant dels Jocs Mediterranis es va esquerdar en les eleccions municipals del 2015, i tant ERC, CiU, la CUP i Iniciativa com fins i tot Ciutadans van expressar obertament seriosos dubtes sobre la cita esportiva. Durant aquest mandat municipal, republicans i cupaires han apujat el to i han sigut els que han mostrat una oposició més frontal als Jocs. Els deu mesos sense govern a l’Estat encara van agreujar més la situació per la incertesa de l’aportació econòmica estatal a la cita. El pacte municipal entre el PSC i el PP i la situació política catalana no han ajudat a calmar aquesta oposició, i l’anunciada presència del rei Felip VI a la cerimònia inaugural ja ha aixecat alguns recels. La proximitat dels Jocs, però, ha fet que la tensió política hagi baixat amb l’objectiu que surtin bé i es projecti al món una bona imatge de la ciutat.

La cobertura mediàtica

Només fa unes setmanes que s’ha concretat la implicació de Televisió Espanyola en la cobertura dels Jocs, que serà molt àmplia durant els dies de competició i se suma a la de Televisió de Catalunya i mitjans més locals, com TAC12 TV i la Xarxa de Televisions Locals. Teledeporte -el canal d’esports de RTVE- oferirà les cerimònies d’inauguració i clausura i les finals de les disciplines més importants i un ampli programa diari de resum. A més, els programes de La 1 MasterChef, Torres en la cocina i España directo emeten una programació especial centrada en els Jocs. La 2, Clan i TVE Catalunya també emetran programació especial sobre l’esdeveniment.

Televisió de Catalunya té previst retransmetre en directe les cerimònies d’obertura i clausura i les principals finals i des de TAC12 TV es preveu una amplíssima cobertura. A través de la Xarxa de Televisions Locals es garantirà la cobertura de les diferents competicions i en totes les seus. Es faran retransmissions i connexions en directe, en diferit i un gran desplegament de personal. En total, es preveu que hi hagi un miler de periodistes acreditats.

El llegat

I després dels Jocs què? Què se’n farà de les instal·lacions? Els equipaments de l’Anella Mediterrània es transformaran. Per exemple, les grades supletòries de la pista d’atletisme es desmuntaran i es convertiran en un equipament totalment preparat per acollir els esdeveniments principals del territori i els clubs d’atletisme de la ciutat. La pista d’atletisme mantindrà una graderia fixa amb un aforament de 2.000 espectadors i l’espai suficient per tornar a ampliar la seva capacitat en cas que s’hagués d’acollir una nova competició de gran envergadura. D’altra banda, les grades de la piscina de 50 metres també es desmuntaran per cobrir la instal·lació i disposar d’una piscina coberta després dels Jocs. A les altres seus també quedaran instal·lacions que han experimentat millores.

El públic

La previsió és arribar a 150.000 espectadors. A mitjans del mes passat van sortir a la venda les entrades per als Jocs Mediterranis. El preu oscil·la entre els 6 i els 25 euros, mentre que el de les cerimònies d’inauguració i cloenda és d’entre 15 i 80 euros. En total sortiran unes 200.000 entrades, que es poden adquirir únicament a través de la pàgina web de Ticketmaster i de la seva aplicació mòbil (iOS i Android). Des del 21 de maig també estan operatius dos punts de venda a la ciutat de Tarragona.

Els voluntaris

Des que l’abril del 2013 va començar la captació de voluntaris, el ritme ha sigut bo. La borsa de voluntaris es va tancar a finals del gener passat amb 8.384 inscripcions, la majoria dones (un 57%) i de Tarragona i la província (62%). Però també n’hi ha d’internacionals (un 13%). Gairebé la meitat dels voluntaris estan en la franja d’edat dels 16 als 25 anys. Llavors va començar la selecció per deixar la xifra en els 3.500 que l’organització considera òptims per cobrir amb seguretat l’esdeveniment esportiu. Les formacions específiques de voluntaris es van portar a terme entre els mesos de febrer i maig. Abans ja s’havia portat a terme la formació bàsica, a més de trobades i xerrades. En alguns esdeveniments esportius celebrats al territori els últims mesos ja hi han participat voluntaris.

La competició

El programa esportiu de Tarragona 2018 es compon d’un total de 33 disciplines esportives repartides entre els 16 municipis seus del territori. A més de les disciplines tradicionalment olímpiques, n’hi ha d’altres com l’esport de boles o l’esquí nàutic. El bàsquet es disputa en la modalitat 3x3. Les diferents competicions es disputaran en 16 seus diferents, repartides per la demarcació de Tarragona (Altafulla, Calafell, Cambrils, Constantí, el Morell, el Vendrell, la Pobla de Mafumet, la Selva del Camp, Reus, Salou, Tarragona, Torredembarra, Valls i Vila-seca) però també en dos punts més de Catalunya (Barcelona i Castelldefels). S’hi han inscrit 3.622 esportistes -xifra rècord en els Jocs- de 26 nacionalitats diferents, i hi haurà 1.000 jutges i representants internacionals.

El programa cultural

El Programa Cultural dels Jocs Mediterranis ofereix un ventall d’activitats culturals que es van iniciar ja al mes d’abril i s’allargaran fins a l’octubre i que no només tindran lloc a Tarragona sinó també en una gran part de les seus. Sota el nom Somnis de pedra i aigua, aquest programa vol complementar l’esperit olímpic i l’esport amb un seguit de propostes culturals que tenen el Mediterrani com a nexe d’unió, solidaritat i concòrdia. Seran un centenar d’activitats amb un pressupost de 36.000 euros, amb propostes com un concert de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), una extensió del Festival de Teatre Clàssic de Mèrida, un concert de Love of Lesbian i Buhos, la dansa de María Pagés i diferents exposicions. Les crítiques venen sobretot per la poca presència en el programa dels creadors i artistes locals.

stats