QUÈ FEM AQUEST CAP DE SETMANA?
Camp de Tarragona 10/07/2019

Una excursió per veure el jaciment del Puig Roig

La sortida és ideal per fer-la amb nens

Ara
2 min
La sortida fins al jaciment del Puig Roig del Roget és apta per a tota la família i permet gaudir dels paisatges prioratencs.

El MasroigEn aquesta ocasió us proposem una visita al Priorat per descobrir part de la seva història i copsar la immensitat del seu paisatge natural. Retrocedirem en el temps per conèixer una època en la qual, a les ribes del gran Siurana, hi vivien replegats dalt d’un turó els que probablement van ser els primers miners de la comarca, ara fa uns tres mil anys.

El jaciment del Puig Roig del Roget es va descobrir de manera casual, quan un veí que anava a buscar bolets va trobar-hi una urna. A partir dels anys 70 del segle passat van començar les prospeccions i les posteriors excavacions al poblat, les quals han permès que avui puguem contemplar la planta gairebé sencera d’un dels assentaments més primitius de Catalunya.

Farem un passeig molt senzill per descobrir aquest fantàstic paratge, en una excursió ideal per fer amb nens. Si hi anem a peu des del Masroig, deixarem el cotxe al costat del Celler el Masroig i baixarem el carrer de les Pinyeres en direcció al barranc de la Vila. Travessarem el barranc i anirem seguint el camí fins a l’ermita. Uns tres-cents metres més avall abandonarem la pista per agafar al camí carreter que surt a mà dreta, senyalitzat com a Sender del Puig Roig. Si per contra volem anar-hi en cotxe, agafarem la pista asfaltada que du a l’ermita, i que surt prop del cementiri, i la seguirem fins a arribar al santuari, on podrem deixar el cotxe i continuar a peu, o bé seguirem fins a trobar el camí del Puig Roig.

El camí s’endinsa al bosc i transcorre paral·lel a la serra de la Cova Santa, on diuen que un pastor va trobar amagada la primitiva imatge de la Mare de Déu de les Pinyeres, avui desapareguda, després de l’abandonament de l’antic poble de les Pinyeres. Tot just començar la ruta ja es poden apreciar l’argila vermella i les roques de gres roig, abundants en aquest paratge, que han donat nom a l’indret. Continuem recte i més endavant travessem uns bancals de vinya i olivers. El camí tomba a l’esquerra per sota la marjada i entra de nou al bosc. Es continua sempre pel mateix camí, deixant a mà dreta el sender que porta a Bellmunt, i s’arriba a un bancal d’olivers. Vorejant el tros per la dreta es va fins a l’altra punta. Després de deixar enrere una caseta enderrocada s’arriba al peu del turó del Puig Roig, on unes grans roques de gres vermell protegeixen l’entrada al poblat.

A través d’uns plafons explicatius i d’un itinerari marcat amb cordes, podreu conèixer les construccions i els habitants d’aquest poblat, que es van veure obligats a abandonar-lo a causa d’un gran incendi.

stats