SETMANA MEDIEVAL

Una festa de llegenda

Montblanc és el marc arquitectònic idoni per acollir un dels esdeveniments més premiats per la seva qualitat i esdevé un aparador únic per a la vila ducal

“No hem sigut els primers, però serem els millors”, va afirmar Steve Jobs, el geni d’Apple, en una de les seves espectaculars presentacions. En el cas de la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi sí que es pot afirmar que van ser els primers de Catalunya i de l’Estat que van organitzar una festa d’aquest tipus (l’any vinent es compliran 30 anys de la primera edició). Decidir si és la millor festa de recreació medieval ja és un objectiu més complex.

Tot i això, cal destacar que des de l’any 1993 està declarada Festa d’Interès Turístic per la Generalitat de Catalunya i pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà. L’any 1997 s’hi va afegir el govern espanyol, que li va atorgar el distintiu de Festa d’Interès Turístic Nacional.

Amb aquestes credencials és fàcil afirmar que aquest esdeveniment s’ha consolidat com un dels més atractius i populars que se celebren al Camp de Tarragona, i també a Catalunya, dins l’àmbit dels espectacles de recreació històrica. A més, cada any la tradició es renova amb la incoporació de propostes originals o recuperant-ne algunes d’edicions anteriors.

Les novetats i la ‘nova’ llegenda

Aquest és el cas d’una de les principals novetats d’aquest any: el torneig medieval nocturn, que no s’organitzava des del 2009. L’espectacle, amb dues representacions i un aforament total de 1.200 persones, escenifica un torneig entre les diferents cases nobles, amb lluites d’espases, a cavall i focs artificials.

El 23 d’abril, i amb 250 actors a l’escenari, es representarà la llegenda de sant Jordi. “Esperem la consolidació del format estrenat el 2014, amb una aposta per les noves tecnologies, mitjançant projeccions a la muralla i un guió més teatralitzat”, apunta l’organització.

Aquest any, la coincidència de la diada de Sant Jordi en dissabte i en el segon dia de la Setmana Medieval fa preveure una gran afluència de públic, que ja s’ha notat en la venda de les 3.000 entrades disponibles per a la llegenda. Per a la primera sessió ja s’han venut la meitat de les entrades.

Una altra de les novetats de la 29a Setmana Medieval és iniciativa d’un grup de socis de l’Associació Medieval: la representació de la llegenda de sant Jordi amb un guió destinat específicament a infants de curta edat. Es farà els dos caps de setmana al claustre de Sant Francesc.

L’espectacle de la Dracum Nocte torna a Sant Francesc amb retocs de guió. L’any passat la Setmana Medieval es va tancar amb l’estrena de la història Sant Jordi, l’endemà, a l’imponent escenari de l’església de Santa Maria. Aquest any es manté com a final de la festa després de la bona resposta del 2015.

La més emblemàtica

Durant la presentació de la festa, Josep Andreu, alcalde de Montblanc, va assegurar: “La Setmana Medieval és la nostra festa més emblemàtica. Un aparador que projecta Montblanc a Catalunya i al món. El llistó està molt alt, però encara queden coses per fer, com l’espai dedicat a sant Jordi i la inclusió de la vila a la ruta europea de ciutats de les quals sant Jordi és el patró”.

Durant la festa s’ampliarà l’espai d’aparcament i s’estrenarà il·luminació nocturna de colors al tram de la muralla de Sant Jordi.

Un sant Jordi d’origen colombià

Com cada any, l’elecció dels personatges de sant Jordi i la princesa està marcat per algunes normes bàsiques. La primera és que ell ha de tenir 21 anys i ella 18. Una altra és que han de ser veïns de Montblanc. Aquest any els escollits han sigut Mireia Moix i Sebastián Ospina. Tots dos van ser triats pels socis de l’entitat organitzadora a la gala de l’elecció, amb la participació d’unes 400 persones.

És curiós el cas de Sebastián Ospina. Nascut a Colòmbia, és veí de Montblanc des de fa només sis anys, però no va dubtar a presentar-se per ser sant Jordi i ho va aconseguir. “La veritat és que no creia que m’escollissin -explica-, perquè no sóc gaire conegut a la vila. Però volia intentar-ho, perquè és una oportunitat única de representar un personatge, fer-lo teu i participar encara més d’una festa tan important per a Montblanc”.

Més continguts de