PESSEBRES VIVENTS

Una manera diferent de viure el Nadal

Les representacions suposen un gran esforç col·lectiu però són una oportunitat per als municipis

Un pessebre amb vocació social al Barri Antic de Valls

El Pessebre Vivent de Valls és un projecte que va néixer el 2011 amb vocació de dinamització social i comunitària al Barri Antic de la ciutat. D’aquesta manera, el pessebre ja arriba a la cinquena edició, amb un global de 17.500 visitants en quatre anys.

Igual que en les representacions anteriors, el nombre de voluntaris, actors i figurants que fan possible aquest pessebre supera els 250, mentre augmenta el volum d’empreses i comerços (93) que hi donen suport i també el nombre d’entitats participants (26).

L’edició d’aquest any mantindrà l’estructura en les cinc parts de què consta el pessebre, segons l’edat històrica que representa. Precisament el repàs històric, partint de l’essència del Nadal, és un dels trets identitaris i genuïns d’aquest pessebre, que fa un repàs per l’evolució de la ciutat de Valls. L’entrada principal de l’església de Sant Joan serà el tret de sortida del recorregut d’aquest any. En aquesta edició s’hi mostraran un total de seixanta escenes, un 33% de les quals són noves, repartides pel mig quilòmetre de recorregut al voltant de l’església.

Una altra de les novetats més destacades es trobarà al Celler de Paborde, on s’ubicarà un mercat de productes locals.

Representacions el 27, 28 i 29

Les entrades anticipades per accedir a alguna de les funcions es podran adquirir fins al 23 de desembre al Centre Cívic de Valls i a l’Oficina Municipal d’Informació i Turisme. El preu de l’entrada anticipada és de 3 euros i a taquilla serà de 5 euros. Les representacions es faran els dies 27 de desembre de 17.30 a 20.00 hores i 28 i 29 de desembre de 17.30 a 19.30 hores.

Masia de Castelló: de poble abandonat a pessebre vivent

En la 18a edició del Pessebre dels Estels, organitzada per l’Associació Masia Castelló i amb el patrocini de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, s’estrenaran noves escenes i espectacles. També com a novetat, s’obrirà Cal Santo, una de les cases importants de Castelló del segle XVII, que encara queda dempeus. Els visitants hi podran veure la cuina, el forn de pa, el menjador, el foc a terra, l’estable...

En total s’hi representaran 36 escenes gràcies als 220 actors i més de 100 col·laboradors que faran possible que Castelló recuperi la vida. Castelló és un poble medieval, enclavat entre muntanyes, que va quedar deshabitat a la meitat del segle XX. La decadència física es va aturar quan l’any 1997 es va constituir l’Associació Masia de Castelló i es va organitzar el primer pessebre vivent.

De Vandellòs a la Masia de Castelló

Les persones interessades a visitar el Pessebre dels Estels s’hauran d’acostar fins a Vandellòs, on se’ls indicarà com arribar amb el seu propi vehicle fins a l’aparcament. Les representacions es faran els dies 26 i 27 de desembre i 2 i 3 de gener. L’horari de visita serà de les 18.00 a les 20.30 hores.

La Pobla de Montornès arriba a 40 anys de representacions

La primera representació del Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès es va portar a terme l’any 1976, impulsada per l’Associació Amics de Montornès i amb la implicació voluntària dels veïns del poble. Des de llavors, el pessebre s’ha convertit en la icona del municipi del Tarragonès.

Aquest any, coincidint amb el 40è aniversari, l’Associació Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès, que organitza des de fa tres anys les representacions, ha guanyat el premi Tarragonès de Difusió 2015 en reconeixement a la seva trajectòria, guardó que concedeix el Consell Comarcal del Tarragonès.

El pessebre ha passat èpoques complicades, sobretot fa cinc anys, quan l’Ajuntament es va haver de fer càrrec de l’organització i va tenir un paper clau en la seva continuïtat. El pessebre poblenc està format per 24 quadres i hi participen unes 230 persones. Es fan millores cada any i per aquesta edició s’ha adquirit un nou equip de so i s’han actualitzat les explicacions i la música que acompanyen els quadres.

Sis dies de representacions

20, 25, 26 i 27 de desembre: 18.15, 18.55, 19.35 i 20.15 hores. 3 i 6 de gener: 18.30, 19.10, 19.50 i 20.30 hores.

Més continguts de