TERRA -NO SOMNIS-
Camp de Tarragona 10/07/2019

Els noms de la terra (II)

Ruth Troyano Puig
2 min
Tast maratonià de vins a la cinquena edició de l’Espai Priorat.

Www.ruthtroyano.cat“El futur està començant ara”, diu Quim Vila, gerent de Vila Viniteca, en acabar el tast de més de 60 referències de l’última edició de l’Espai Priorat, dedicada a difondre la nova classificació dels vins de la DOQ Priorat. La presentació d’ Els noms de la terra reuneix les veus més autoritzades del sector al refectori de la Cartoixa de Scala Dei. Andrés Proensa, director de la guia que porta el seu cognom, matisa: “Hi ha hagut un canvi en el paisatge i el paisanatge; fa 40 anys la gent marxava del Priorat”. El sommelier Agustí Peris elogia “l’esforç que hi ha al darrere de cada copa”. “Els vins del Priorat tenen una frescor i una elegància que no hi eren fa 20 anys”, conclou Sarah Jane Evans, Master of Wine.

“No hi ha plaer sense frescor”, afirmen des de Trossos de Priorat quan presenten els vins. El binomi frescor i elegància per definir els vins de l’única denominació d’origen qualificada de l’arc mediterrani es repeteix eternament. “Només amb experimentació pots trobar el camí. El Priorat no es pot comprendre, només gaudir-ne”, asseguren des de Casa Gran del Siurana. La terra austera de vins que neixen de les pedres es reclassifica i es reinventa. “Tenim intenció d’elaborar el mateix volum de vins blancs que de negres”, avança Clos Mogador, que només en té un al mercat: el Nelin. El propòsit el seguiran també altres cellers i al seu ritme. Mas Alta està ultimant La Solana Alta, cupatge de chenin i garnatxa blanca “perquè els blancs tenen un gran poder d’evolució al Priorat”. Els referents històrics són La Conreria de Scala Dei amb un 70% de producció de blancs i Cal Pla, a Porrera, amb 7 de les 35 hectàrees de raïm blanc, entre garnatxa, xarel·lo, picapoll i macabeu. Es van plantar fa 35 anys.

“La gent gran del Priorat utilitza paraules diferents per dir el mateix segons el poble. Volem fer igual amb els vins, que parlin del lloc on neixen”. A Cellers Scala Dei tenen el privilegi d’elaborar “allà on els monjos cartoixans van iniciar l’enologia a la comarca”. La garnatxa en altitud és frescor. “Sol, llum i mediterrani; la qualitat del raïm embotellada” és el que defineix els vins del celler Álvarez Durán, a Porrera. Mas Doix, a Poboleda, ressalta la importància de la vinya vella, de les arrels profundes i de l’escassíssima producció. Carinyenes de 200 o 300 grams per cep. El resultat són vins “austers amb estructura i acidesa”. Mas Sinén mira a les arrels: “No hem d’alterar el subsòl, és la part més important de la vinya. Venim de lluny, dels costers, de la producció ecològica i d’anys difícils. Quan tothom abandonava, ens vam quedar al poble”. Els seus vins excel·leixen i no s’amaguen de reivindicar l’inici cooperativista. El futur també és col·lectiu i plural.

stats