El pas del pintor pel castell de Tamarit

Ramon Casas va supervisar la rehabilitació d'aquest monument

El castell de Tamarit, al terme municipal de Tarragona i situat enfront del mar Mediterrani, és un altre dels espais lligats a la trajectòria de Ramon Casas. El pintor va supervisar la seva rehabilitació amb la col·laboració de l’historiador tarragoní Joan Ruiz Porta, després de la compra de l’espai el 1916 per part del magnat i mecenes nord-americà Charles Deering.

Casas va convèncer Deering perquè adquirís Tamarit, llavors un recinte abandonat que era propietat de l’arquebisbat de Tarragona. Deering coneixia i admirava els quadres de Casas, que havia vist en ciutats com París, Chicago i Munic. En una exposició a la localitat bavaresa el 1901 li va sorprendre molt Garrot vil i dos anys després La càrrega, al Saló de París.

Aquell mateix any Deering va viatjar fins a l’estudi del pintor, al passeig de Gràcia de Barcelona, expressament per conèixer-lo i comprar-li alguns quadres.

Abans de Tamarit, el multilionari havia adquirit el Palau Maricel, a Sitges, i havia encarregat a Miquel Utrillo que el restaurés per instal·lar-hi part de la seva col·lecció d’art. La rehabilitació del castell de Tamarit la va dur a terme el mestre d’obra Joan Sumoy, de la Riera de Gaià.

Les obres van acabar a principis dels anys vint. Durant l’execució, Casas primer residia a la casa pairal de la seva família a Torredembarra, però quan les obres estaven més avançades passava llargues estades instal·lat en un espai del recinte que Deering va habilitar-li.

Més continguts de