CULTURA POPULAR
Camp de Tarragona 20/09/2017

El porró, protagonista de la quarta Fira Vitrum

La mostra té lloc el 30 de setembre i l’1 d’octubre

Ara
2 min
El porró serà el gran protagonista de la IV Fira Vitrum, on tampoc no faltarà el concurs anual de beure a galet.

Vimbodí I PobletLa quarta edició de la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet Vitrum se celebrarà els dies 30 setembre i 1 d’octubre i tindrà un protagonista principal, el porró, que agafa el relleu del setrill. Durant aquests dos dies, aquesta peça tan tradicional catalana protagonitzarà l’exposició central de la festa i també el concurs anual de beure a galet. Així mateix, se’n podran trobar al Museu i Forn del Vidre de la localitat, epicentre de la festa, i en alguna de les més de quaranta activitats programades.

Vitrum és un esdeveniment de caràcter familiar que es consolida com la gran festa del vidre bufat de Catalunya. A més del mercat d’artesania, comptarà amb actes lúdics adreçats a tota la família, exhibicions en directe de diferents tècniques relacionades amb aquesta activitat artesanal, exposicions, tallers i concursos. Tampoc no hi faltaran espectacles relacionats, d’una manera o d’una altra, amb el vidre i tot el que l’envolta. Dissabte a la nit, a la balma de la Font del Gorg, es fusionarà la demostració conjunta dels vidriers amb una actuació musical. Nombrosos visitants es van aplegar en la passada edició de Vitrum, que va nomenar l’escriptora i periodista Empar Moliner com a vidriera d’honor. Un equip de quaranta voluntaris participa en l’organització de l’esdeveniment.

Reconeguda per la Generalitat

Amb només tres edicions, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet Vitrum ha obtingut un destacat reconeixement institucional que consolida aquest esdeveniment i n’augmenta la projecció arreu del país. El Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), que depèn de la Generalitat, ha inclòs la festa vimbodinenca en el seu catàleg de Fires Monogràfiques d’Artesania pel caràcter genuïnament artesanal i la singularitat dels productes que difon. Vitrum s’afegeix, doncs, al conjunt de manifestacions artesanes reconegudes a Catalunya -26 en total- en les quals el visitant pot conèixer una part de l’artesania que s’elabora al país i adquirir “productes singulars, propers i amb autoria, productes amb ànima que ens expliquen una història darrere de cada proposta”, destaca el CCAM.

L’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell, destaca la importància d’aquest reconeixement de la Generalitat i assenyala que “aquesta quarta edició representa la consolidació de Vitrum, que va començar com una festa d’un matí i des de l’any passat dura dos dies, amb una molt bona resposta de públic”. L’alcalde afirma que Vitrum ha aconseguit un doble objectiu: consolidar Vimbodí i Poblet com a vila vidriera i col·laborar a conservar un ofici, el de vidrier, gairebé desaparegut.

Güell explica que a tot l’Estat només queden actualment set vidriers i un està permanentment a Vimbodí i Poblet. Es tracta del mestre vidrier Paco Ramos, que des del 1997 treballa al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet, l’únic museu dedicat específicament a aquesta tradició i on, a més, s’ofereixen demostracions en directe de vidre bufat. A Vitrum 2017 se’n podran veure tres més en acció: un de barceloní, un de basc i un altre de segovià.

stats