Portada 27/10/2014

El batle de Campos veu com una “gran oportunitat” la possibilitat de fer el golf de Son Baco

Només un recurs del Consell de Mallorca i el desinterès dels inversors podrien aturar aquesta instal·lació

Mercè Pinya
4 min

PalmaLa sentència del TSJIB, que rectifica la que certificà la protecció de la zona d'ullastrar en primera instància i valida l'interès general del projecte de golf i hoteler concedit el 2006 a la promotora Camp de golf de Campos Son Baco SA, s'ha rebut com "una molt bona notícia per al nostre poble", per part del batle campaner, Sebastià Sagreras (PP). Tot i que el batle considera que cal anar "amb tota la precaució del món" mentre la sentència no sigui ferma, el que és cert és que ara mateix només un recurs del Consell de Mallorca davant el Tribunal Suprem i la manca d'interès real dels inversors per tirar endavant el projecte podrien aturar aquesta instal·lació.

Pau Bonet, gerent de la promotora, ha manifestat diverses vegades que disposa de capital d'inversors estrangers, emperò aquest dilluns, consultat per l'ARA Balears, ha declinat parlar "amb diaris com aquests".

Sagreras és clar: "Esper que el Consell no hi recorri perquè és una gran oportunitat". Considera que ara s'ha demostrat que aturar el projecte va ser "un caprici del Pacte de Progrés".

Qüestionen la interpretació del TSJIB

El GOB lamentà ahir la resolució judicial del TSJIB. L'entitat ecologista criticà el canvi de criteri d'interpretació de l'article 212 de les Normes Subsidiàries de Campos, clau en la sentència. No entenen com ara el TSJIB interpreta "de manera tan diferent" l'article 212, segons el qual "les àrees forestals seran objecte de protecció i per tant de conservació i defensa (...) i no s'hi podran efectuar transformacions del seu destí forestal ni podran elevar-s'hi altres construccions que les necessàries per a l'explotació forestal. S'admetrà l'habitatge unifamiliar en règim singular".

Aquest era, de fet, el principal argument de la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma i que ara, "sorprenentment", ha tombat el TSJIB, que considera que en l'article 209 de les NS s'estableix que en el sòl rústic "qualsevol altre ús no industrial i no relacionat amb la indústria agropecuària haurà de ser objecte de declaració, en cada cas, d'utilitat pública o interès social". Així, el TSJIB entén que el planejament del municipi sí que admet l'ús del camp de golf en terreny rústic classificat d'ús forestal, condicionat al seu interès general.

Fonts jurídiques consultades per l'ARA Balears consideren que "és una regla bàsica del dret que la norma especial preval sobre la general", i això és el que va dir el Jutjat Contenciós en la primera sentència. Per això, experts apunten que l'article 212 era el que s'havia de considerar aplicable a tots els efectes, ja que tota la finca de Son Baco és zona forestal d'ullastrar.

Des del GOB recorden també que l'interès general que ara s'ha reactivat va ser objecte d'un inici d'expedient de caducitat el 2008 i demana al Consell que aclareixi si està caducat o si és vàlid.

Una tramitació que fa 24 anys que dura

El projecte de golf de Son Baco fa més de vint anys que s'arrossega pels despatxos. L'any 1991 la Comissió Insular d'Urbanisme li concedí la declaració d'interès social (actualment interès general), que fou impugnada i declarada nul·la pel TSJIB l'any 1994. El 1997 l'expedient va tornar a ser votat a la Comissió Insular d'Urbanisme, que denegà l'interès general per motius relacionats amb la depuradora. L'assumpte tornà als tribunals i el TSJIB ordenà el 2004 que la Junta d'Aigües i la Comissió Balear de Medi Ambient n'informin. Així, fins que el 2006 la Comissió Insular de Territori en concedí finalment el permís. El GOB, emperò, presentà recurs d'alçada i el febrer de 2009 el consell executiu del Consell de Mallorca, governat aleshores per PSIB-UM-Bloc, estimà el recurs i el deixà sense efecte.

Al bell mig del Pacte de Centreesquerra

El projecte de camp de golf de Son Baco, a Campos, va fer pujar fins a límits estratosfèrics la tensió en el si del segon Pacte de Progrés, la legislatura passada, i a l'Ajuntament de Campos. Defensat amb fervor per la desapareguda Unió Mallorquina, el projecte de golf de 18 forats i 328 places hoteleres de luxe, a més d'una piscina i pistes de tennis, es convertí en el centre de la vida política al bell mig de la legislatura 2007-2011.

Miquel Nadal, avui a la presó, defensà el 2009 com a conseller de Turisme les bondats del projecte davant el Parlament afirmant que seria un "bon producte turístic per a les Balears". A Campos, l'aleshores batle, Guillem Ginard, expulsà els seus socis de govern de Campos pel Canvi (PSM-PSOE- Entesa) per posicions irreconciliables respecte del golf. "El projecte no toca ni un metre quadrat de zona protegida i es farà en un lloc on fins ara s'han abocat les aigües residuals de la depuradora", afirmà Ginard en una entrevista.

El consell executiu del Consell de Mallorca estimà el recurs d'alçada presentat pel GOB contra l'interès general concedit pel govern de PP i UM a la institució insular l'any 2006, i el febrer de 2009 el revocà. UM, que se sentí traïda, féu un envit que tensà durant mesos la corda: presentà una polèmica esmena parlamentària a un decret turístic per permetre, si el PP li donava suport, la construcció del camp de golf amb oferta complementària de Son Baco.

A l'octubre de 2009 UM arribà a trencar el pacte en el Consell de Mallorca, una ruptura que es reconduí al cap de dues setmanes i que no afectà la resta d'institucions. La crisi acabà amb la reincorporació dels regionalistes a l'equip de govern a canvi del compromís de revisar, abans de final d'any, el Pla Territorial de Mallorca.

Guillem Ginard acabà abandonant UM i Bartomeu Vicens, ara a la presó i suspès de militància en aquell moment, va fer un gest de votar a favor de l'esmena de Son Baco que va presentar el PP, idèntica a la que acabà retirant UM.

stats