El Consell vol iniciar enguany l'autopista fins a Campos

Presenta un projecte "de màxims" que suposa allargar l'autovia actual, però el podria reduir mínimament en funció de les al·legacions

El Consell de Mallorca intentarà començar enguany les obres per fer arribar l'autopista de Llucmajor fins a Campos. La presidenta del Consell, Maria Salom, el conseller d'Urbanisme i Territori, Mauricio Rovira, i els batles de Campos i Llucmajor, Sebastià Sagreras i Joan Jaume, tots del PP, han presentat avui el projecte, que tècnicament és un desdoblament de la carretera actual. El pressupost inicial és de 35 milions d'euros, que es preveuen finançar amb el conveni de carreteres que paga el Ministeri de Foment, i el període d'execució és d'un any i mig. Per tant, si s'iniciàs dins aquest any, no s'inauguraria abans de les eleccions.

Tot i que tècnicament es parla de desdoblament, en realitat seguirà el mateix model de l'autopista que ara arriba a Llucmajor. L'única diferència en el projecte és que la mitjana passa de 12 metres a 10. Amb tot, Salom ha advertit que el projecte presentat avui és " de màxims" i ha avançat que en funció de les al·legacions que es presentin se'n  podria reduir l'impacte. En qualsevol cas, la reducció només afectaria l'amplària de la mitjana, que encara podria ser menor, i els dos enllaços a diferent nivell que s'han previst per permetre canvis de sentit i facilitar l'accés a les finques. El Consell en cap cas no reduirà els dos carrils per sentit que s'han projectat i els vials de servei que es preveuen en el traçat per derivar els vehicles lents (tractors, cilomotors i bicicletes) i facilitar l'accés a les finques. El desdoblament, que utilitzarà el traçat existent, acabarà a 800 metres de la primera rotonda que dóna accés a Campos, on els dos carrils aniran confluint progressivament. La solució, segons el Consell, permet no condicionar projectes de rondes de circumval·lació que es puguin fer en el futur.

El Consell ha justificat, bàsicament, aquesta actuació per motius de seguretat i ha recordat que la carretera entre Llucmajor i Campos és coneguda com "la carretera de la mort" per la gravetat dels sinistres que s'hi produeixen. Segons la institució, en els darrers cinc anys s'han registrat en aquesta via de 9,5 quilòmetres 110 accidents, amb sis morts i 83 ferits, mentre que en el tram anterior, el de la nova autopista entre l'Arenal i Llucmajor, de 13 quilòmetres, s'han produït 29 sinistres, amb tres morts i 42 ferits. A més de l'alta sinistralitat, també s'al·lega la saturació de trànsit, amb uns 20.000 vehicles de mitjana diària i puntes que poden arribar als 30.000 a l'estiu. A tot això s'afegeix el gran nombre d'accessos a finques que té i l'ús d'aquesta via per part de vehicles lents, com tractors, que fa més perillosos els avançaments i les incorporacions. "Estam per acabar amb la xifra tan alta d'accidents i per donar solucions", ha dit Salom, qui ha considerat el d'avui com "un dia important" també perquè es compleix un compromís electoral del PP.