Balears 04/07/2013

L'advocat de Nadal reclama el mateix atenuant que la Paca

Vol una rebaixa per col·laboració amb la justícia com la que es va aplicar a la narcotraficant Francisca Cortés

ARA Balears/EFE
3 min

PalmaL'advocat de l'exvicepresident del Consell de Mallorca Miquel Nadal en el judici del cas Can Domenge ha reclamat que se li apliqui l'atenuant de col·laboració amb la justícia en el major grau, tal com es va fer amb la narcotraficant Francisca Cortés, coneguda com 'la Paca'.

Tot i que Nadal va confessar la seva participació en la trama corrupta per a la venda dels terrenys públics de Can Domenge a la promotora Sacresa a canvi d'un suborn, la Fiscalia Anticorrupció demana per a Nadal una condemna de quatre anys de presó. Només ha rebaixat dos anys la petició de condemna perquè li ha aplicat una atenuant menor; considera la seva col·laboració poc rellevant.

Segons l'advocat de Nadal, José Zaforteza, al seu client "no se'l creu perquè no ha inculpat la senyora Munar", tot i que ha estat "l'únic que ha contribuït a l'aclariment dels fets" amb la seva confessió. Per això, ha defensat que se li apliqui l'atenuant de col·laboració "molt qualificada", el mateix que una altra secció de l'Audiència Provincial ja va concedir a la Paca "perquè va dir que estava molt penedida", encara que la seva actuació posterior ho hagi desmentit, ha puntualitzat.

"Aquí s'empra la confessió perquè constitueixi mitjà de prova contra un altre acusat", ha sostingut Zaforteza en al·lusió a l'estratègia de la Fiscalia, de la qual ha dit que no creu el seu client perquè no ha inculpat Maria Antònia Munar, l'expresidenta del Consell i principal acusada en la causa.

Zaforteza manté que el seu client només diu la veritat sobre la venda de Can Domenge, com també hauria fet quan, en el cas Maquillatge, va assenyalar Munar com a responsable de la trama corrupta al voltant de la productora audiovisual Vídeo U. També ha plantejat en seu discurs final que no es pot condemnar el seu client per revelació de secrets perquè era Sacresa que passava informació al Consell de Mallorca per dir-los com havien de fer el concurs públic per a la venda del solar, no al revés.

El defensor de Nadal ha assegurat a més que el tribunal no ha d'imposar el pagament de la part proporcional dels dotze milions que la Fiscalia reclama com a responsabilitat civil perquè aquesta és "una obligació única i indivisible derivada de la condemna" i, com a tal, ha quedat extingida pel fet que Sacresa hagi pagat 3 milions abans de la decisió del tribunal.

L'advocat Gaspar Oliver, defensor de l'exconseller d'Economia de Mallorca Miquel Àngel Flaquer, també ha dit que el pagament de la part que li correspongui dels dotze milions d'euros de responsabilitat civil suposaria "la mort civil "del seu client. "La presó no és un problema perquè el meu client no anirà a la presó", ha dit l'advocat, perquè la Fiscalia just li reclama un any i amb manco de dos la pot evitar, "però afrontar una responsabilitat civil que pot arribar als tres milions d'euros amb els recursos del seu treball i de la seva família seria la seva mort civil ", ha insistit.

Oliver ha demanat l'absolució per a Flaquer perquè va intervenir en el concurs de Can Domenge obligat pel càrrec que ocupava, sense saber que estava manipulat ni que es reclamava un suborn per a Unió Mallorquina.

Juan Ignacio Herrero, defensor de l'advocat de Sacresa quan va succeir la venda, Santiago Fiol, també n'ha demanat l'absolució. Herrero ha argumentat que el seu client no sabia que l'empresa que va contractar el seu despatx per fer estudis urbanístics rebia informació privilegiada de la cúpula del Consell de Mallorca a canvi d'un suborn.

El lletrat Carlos Sánchez-Jara, que defensa el penedit Bartomeu Vicens, s'ha centrat a qüestionar la valoració del terreny sobre la qual es basa una petició de responsabilitat civil que considera excessiva.

stats