SALUT
Portada 08/03/2015

El programa de detecció precoç del càncer de mama just explora una de cada tres dones que el pot patir

La diputada de MÉS, Fina Santiago, demana que es canviï el sistema per arribar a més gent i admet que el problema no és nou i ja es produïa amb el Pacte

Q. Torres
3 min
La mamografia és la prova clau en la detecció del càncer de mama / ARXIU

PalmaEl programa de detecció precoç del càncer de mama no arriba a tota la població que potencialment podria patir aquesta malaltia. De fet, només una de cada tres dones que, per edat, podrien patir aquest càncer és citada i se sotmet a una exploració i una mamografia dins aquest programa.

Segons les dades de la Conselleria de Salut, la població objectiu del programa de detecció precoç del càncer de mama són totes les dones residents a les Illes Balears amb edats compreses entre els 50 i els 69 anys. El nombre de dones que compleixen aquests requisits i no tenen motius d'exclusió eren 121.713 l'any 2011; 118.698 l'any 2012; 121.860 l'any 2013; i 125.447 l'any 2014.

El programa de detecció precoç, en canvi, només va citar a fer-se una exploració una de cada sis dones en aquests anys, tot i que s'ha de tenir en compte que la població potencial, en realitat, és la meitat perquè l'interval del cribratge és de dos anys (la dona s'ha de sotmetre a la prova cada dos anys) i, per tant, només la meitat de població potencial estaria afectada cada any.

“En aquest moment l'únic criteri vàlid de selecció de les dones en un programa de cribratge és l'edat, en funció de la incidència del càncer de mama i la sensibilitat del test diagnòstic”, diu el programa del Govern, en què també s'explica que es fa una invitació a participar en el programa mitjançant una carta nominal dirigida a “totes les dones que compleixen els criteris d'edat i àrea geogràfica”. La carta detalla el dia, hora i lloc reservat per fer-se la prova.

El cas és que de les 121.713 dones que tenien entre 50 i 69 anys l'any 2011, només foren citades per Salut per fer-se la prova 24.877. La proporció es va reduir lleugerament l'any 2012. De les 118.698 dones d'aquesta franja d'edat, només foren citades 25.443. Dels anys següents només es disposa de dades parcials, però no sembla que hagi canviat gaire la proporció.

A més, no totes les dones citades es van acabar fent la prova. En realitat, una de cada quatre dones citades no va acabar participant en el programa. L'any 2011 foren 19.117 les dones explorades i l'any següent, 19.446, en ambdós casos la taxa de participació fou del 76%. L'any 2013, la xifra de dones que es va sotmetre a l'exploració es va incrementar fins a les 23.433 i l'any 2014 també s'hauria arribat a una xifra similar perquè, quan faltaven quatre mesos per computar, ja eren 16.500 les dones explorades. En els dos casos, es queda lluny d'arribar a les 121.860 dones que l'any 2013 estaven en edat de poder patir aquesta malaltia o de les 125.447 dones d'entre 50 i 69 anys que hi havia l'any 2014.

La diputada de MÉS, Fina Santiago, que ha recopilat les dades, considera que s'ha de millorar el sistema perquè arribi a més dones ja que, de moment, l'únic element determinant per fer la prova és l'edat i no s'arriba ni de bon tros a totes les persones de la franja potencial. Santiago admet que és difícil i deixa clar que no està criticant els actuals responsables perquè a l'anterior Govern, del qual ella formava part, també li passava el mateix. Considera que s'ha de reforçar l'operatiu de localització de les dones i sobretot incrementar la sensibilització perquè també siguin elles les que, de 'motu proprio', se sotmetin a la prova.

De fet, el programa de la Conselleria de Salut inclou un telèfon d'atenció directa (971 21 21 10) perquè les dones d'entre 50 i 69 anys que no han rebut la citació, les que no estiguin empadronades al seu lloc de residència, les que han canviat de domicili recentment o les que fa més de dos anys que es feren la prova hi puguin cridar.

stats