Els partits del Govern podrien tenir sols un diputat a Madrid, segons el CIS

L'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques no dóna per garantit el segon diputat del PSIB i deixa MÉS fora

Els partits que formen l'actual Govern podrien sortir com els grans perdedors del 20-D a Balears. Així ho pronostica l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), segons la qual es podria donar el cas que PSIB i MÉS només sumassin 1 diputat, que seria el candidat dels socialistes, Ramon Socias. 

El partit de la presidenta de l'Executiu autonòmic, Francina Armengol, no tindria garantit el segon diputat que li han pronosticat la resta d'enquestes publicades fins ara i, encara pitjor, seria la quarta força a Balears, per darrere PP, Podem i Ciutadans. Això suposaria que els socialistes perdessin més d'un diputat en relació als tres que obtingueren a les passades eleccions generals. Fins ara, tots els sondejos garantien que 2 dels 8 diputats que té Balears al Congrés serien per al PSIB i els diputats que ballaven ho feien entre la resta de forces. Ara, segons el CIS, el diputat que balla és del PSIB. Segons la seva estimació, l'únic diputat en joc se'l disputarien els socialistes amb el PP.

De fet, pel que fa al PP, només rapinyant aquest diputat al PSIB podria esmorteir la caiguda. El 2011 els populars obtingueren 5 diputats al Congrés, que contribuïren a la majoria absoluta de Mariano Rajoy. Ara, el CIS només en garanteix dos a la candidatura que encapçala l'exbatle de Palma Mateu Isern, fet que suposaria poder arribar a perdre fins a tres diputats, més de la meitat dels que té. D'aquesta manera, només l'enfonsament del PSIB amb un diputat podria deixar el PP amb 3 parlamentaris al Congrés i com la força amb més escons a Balears. En cas contrari, l'escenari seria d'un empat a quatre amb PP, Ciutadans, Podem i PSIB amb dos diputats.

Podem i Ciutadans rompen el bipartidisme, MÉS queda a les portes

La candidatura del partit de Pablo Iglesias a Balears, encapçalada pel jutge que havia de presidir el tribunal del cas Nóos, Juan Pedro Yllanes, i la de la formació d'Albert Rivera, capitanejada per l'exgerent de l'Hospital d'Inca amb el PP i exassessor d'Economia del Govern Bauzá, Fernando Navarro, aconseguirien rompre l'històric bipartidisme de les eleccions generals a les Illes, superar el PSIB i enviar cada un dos representants al Congrés.

El soci del PSIB al Govern seria l'altre perdedor. MÉS no assoliria la fita d'obtenir representació a Madrid i el seu candidat, Antoni Verger, quedaria a les portes, sense escó. Després del resultat històric a les passades eleccions autonòmiques, les enquestes no coincideixen en el seu resultat el 20-D: algunes li arriben a donar la possibilitat de dos diputats, d'altres li'n garanteixen un, d'altres no l'hi garanteixen però no ho descarten i d'altres, com és el cas de la del CIS, descarten la possibilitat que el seu candidat obtingui escó al Congrés.

El mateix passa a l'altra marca autonòmica. Tot i que extrapolant els resultats de les autonòmiques El Pi aconseguiria un diputat, amb la disputa en clau estatal i davant la concurrència de les altres forces, cap enquesta creu que en la cursa cap al Congrés pugui obtenir el diputat a què aspira.

L'estimació del CIS a Balears està feta sobre els resultats de 354 entrevistes a 24 municipis de les Illes entre el 27 d'octubre i el 16 de novembre.

Més continguts de

El + vist

El + comentat