Publicitat
Publicitat

CARTES I MISSATGES

Cartes a la Directora 25/12/2016

Humanisme contra irracionalitat

Actualment, a causa dels atemptats terroristes islamistes horrorosos com el de Berlín, d’una manca de política europea comuna (en qüestions clau de defensa, serveis d’intel·ligència, diplomàcia internacional i immigració), d’un consumisme banal i sense sentit i de profundes desigualtats i injustícies socials universalitzades en el continent europeu, hi ha una gran dosi d’irracionalitat perversa en el comportament polític de l’electorat.

Les actituds polítiques poca-soltes cada dia guanyen més protagonisme, com a vot de descontentament davant d’una classe política tradicional massa poruga i conservadora. Esperem que a Europa es vagi imposant la política neta amb majúscules, la democràcia amb contingut social, la justícia redistributiva i l’humanisme europeista.

JOSEP M. LOSTE

PORTBOU

Concert de Nadal de cant coral de la gent gran

El dia 20 d’aquest mes l’Ajuntament de Barcelona va fer possible la trobada anual de cant coral de la gent gran a L’Auditori.

Un èxit de participació: unes 600 veus van palesar l’interès de la gent gran a mantenir una activitat lúdica i artística com és el cant coral. Una bona iniciativa que és bo que continuï, però que penso que es podria millorar.

Els protagonistes principals són els cantaires, als quals s’ha de deixar el màxim temps d’intervenció. Els artistes -joves- convidats podrien reforçar alguna cançó, però res més.

D’altra banda, a Catalunya tenim un extens repertori de grans creacions corals aptes per a totes les edats i no cal improvisar i aprendre cançons per a una sola ocasió i, per tant, de dubtosa continuïtat. Tenim cançons de repertori de casa que fan vibrar els que canten i els que escolten. En aquest últim concert no va ser així. Segurament hi ha hagut un gran treball dels lletristes i dels músics, però a la gent gran ens fa vibrar i sentir allò que coneixem i que ens transporta a temps entranyables.

JORDI BUFURULL GALLEGO

BARCELONA

La mirada de

Sebastião Salgado

Ara es poden veure les fotografies del projecte Gènesi de Sebastião Salgado al CaixaForum de Girona, una exposició que abans ja ha visitat altres ciutats.

En blanc i negre, l’artista ens mostra a través dels seus ulls i la seva càmera de fotografiar parts del món on hi ha civilitzacions peculiars i llunyanes i a les quals molts no podríem accedir si no fos a través d’aquesta mostra.

No tot el nostre món està organitzat en poblacions semblants a les nostres. Hi ha regions que la mà de l’home ha variat poc i s’hi ha respectat la naturalesa característica pròpia. El mateix Salgado diu com és d’important per a ell poder presentar a través d’aquestes fotografies el fet que el 46 per cent del planeta encara està com el dia del Gènesi.

L’estimació i el respecte cap a aquestes civilitzacions llunyanes i cap als seus habitants humans i el seu món vegetal i animal ens arriben amb aquestes fotografies, així com el projecte actual de Salgado i la seva dona de reforestació d’una regió del Brasil.

EULÀLIA I. RODRÍGUEZ PITARQUE

TORROELLA DE MONTGRÍ

Suport a les famílies

i a la natalitat

Les dades que ofereix l’informe de l’Institut Nacional d’Estadística sobre natalitat en el primer semestre d’aquest any que ara acabem consoliden la tendència cap al que alguns especialistes qualifiquen com una catàstrofe demogràfica.

La reducció de naixements per sobre del que es preveia, l’envelliment de la població, l’augment de la taxa d’avortaments i el fre de la reposició migratòria apunten a una societat incapaç de sostenir el sistema de benestar.

La voluntat política d’un pla de suport integral a les famílies i a la natalitat hauria de ser compartida pels principals grups parlamentaris. Entre els molts acords d’estat desitjables, el de les polítiques de suport a la natalitat hauria d’ocupar els primers llocs.

JESÚS DOMINGO MARTÍNEZ

GIRONA

Espera’t, que et farem una oferta...

La decisió del govern espanyol d’acceptar negociar 45 de les 46 demandes que el govern de la Generalitat li havia fet s’assembla una mica a aquestes companyies telefòniques que t’ofereixen un descompte del cinquanta per cent el dia que decideixes donar-te’n de baixa.

N’hi haurà que s’acontentaran amb això. No serà pas el meu cas, per molt que m’assegurin que no trobaré mai més cap oferta millor.

MIQUEL SOLER I RAMON

SABADELL

Riure, malgrat tot

Més continguts de