CARTES I MISSATGES
Opinió Cartes 19/09/2017

Cartes a la Directora 19/09/2017

3 min

L’hora Xirinacs

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L’any 1997 a la Facultat de Filosofia alguns professors mostraven la seva admiració pel Dr. Lluís Maria Xirinacs. Ell acabava de defensar la seva tesi doctoral amb 65 anys i tothom parlava del seu nivell intel·lectual i acadèmic. Recordo que la vaig anar a demanar per llegir-la amb un gran respecte i admiració tot recordant les seves vagues de fam i les vegades que va ser empresonat per haver defensat llibertats i amnisties.

Pocs anys més tard, el 2000, el vaig anar a saludar quan feia una plantada a la plaça Sant Jaume a favor de la independència i em va semblar que li faltava suport malgrat que era molt estimat per tothom. Però per ser activista i compromès no necessitava que li donessin suport a ell. El que estava demanant era que els partits sobiranistes anessin units i defensant els interessos de Catalunya de manera unitària i que fossin ambiciosos a curt termini.

Aquests dies he volgut revisar el que deia l’any 2005 quan escrivia el text Crida al poble i als polítics en moments difícils. Entre altres coses interessants hi deia: “La primera cosa que vol un poble sa és la seva llibertat. No es tracta d’obrir cap camí cap a la sobirania, ans de tenir la sobirania per encetar camí”. I seguia: “Els drets de la majoria d’edat no es demanen, es prenen. La independència de cada nació és el bé més preuat per establir la pau a la Terra. Mai cap país no pot mercadejar la qualitat de la seva llibertat”.

Ha arribat l’hora Xirinacs. El dia 1 d’octubre em posaré les xiruques i vindràs amb mi.

MARIÀ MARTÍ

BÓIXOLS

Per sobre de la Constitució

Un dels arguments que més fan servir els contraris al referèndum és que a la Constitució espanyola, i tampoc en cap altra Constitució europea, no hi està inclòs el dret a l’autodeterminació. Naturalment que no hi està inclòs! No cal. Aquest dret està reconegut a La declaració universal dels drets col·lectius dels pobles, basada en la declaració dels drets humans, que estan per sobre de qualsevol Constitució. Cito textualment:

“El dret a l’autodeterminació és considerat per l’Organització de les Nacions Unides com un principi fonamental dels drets humans, tal com recull l’article primer del seu document fundacional, la Carta de les Nacions Unides (1945): «Fomentar relacions d’amistat entre les nacions basant-se en el respecte del principi de la igualtat de drets i el d’autodeterminació dels pobles, i prenent les mesures adequades per enfortir la pau internacional»”.

Les persones que no són lliures per fer segons la pròpia voluntat perquè estan sotmeses a la voluntat d’un altre estan en situació d’esclavatge, els pobles que no som lliures per decidir el nostre futur estem colonitzats.

GEMMA CEREZO

BARCELONA

Construir sobre dunes

De vegades anar d’excursió pot ser una caixa de sorpreses. Després de molts anys, aquest cap de setmana he tornat a recórrer el preciós camí que porta des de Sant Martí d’Empúries fins a l’Escala. D’una banda m’he preguntat per què no es replanten tots aquells pins que es devien talar durant l’última gran nevada. Allà queden les soques, arran de terra, i el bosc ben esclarissat. Tampoc entra dins el món de la coherència veure que aquest tram que voreja la platja és ple de cartells: “Zona de dunes”, “Respecteu les plantes”, “No trepitgeu aquest espai”, “Zona protegida”... i, ves per on, l’altra banda de camí està saturada de cases, la meitat buides, i fins i tot al costat de mar encara hi ha terrenys “en venda”. Interiorment he pensat: així també acabaran les dunes de Pals, enterrades sota els dos mil apartaments, si algú no ho atura. O sobren els rètols o sobren les cases! Una bona manera de rentar-se la mala consciència.

LOLA ARPA

PERATALLADA

stats