CARTES I MISSATGES

Cartes a la Directora 14/06/2018

El privilegi de donar sang

El 14 de juny se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang per agrair el gest dels donants voluntaris no remunerats i conscienciar de la necessitat de fer donacions regulars per garantir la qualitat, seguretat i disponibilitat de sang i els seus productes. Les transfusions de sang i els seus productes ajuden a salvar milions de vides a l’any. Contribueixen a fer que pacients amb malalties potencialment mortals visquin més temps amb més qualitat de vida, i possibiliten que es facin intervencions mèdiques i quirúrgiques complexes. Així mateix, tenen una funció vital en l’atenció materno-infantil, l’embaràs i les respostes d’emergència als desastres naturals o causats per l’home. Els serveis de sang que permeten als pacients accedir a sang i productes sanguinis segurs en quantitats suficients són un component clau dels sistemes de salut eficaços.

Només es pot assegurar un subministrament suficient mitjançant donacions regulars voluntàries i no remunerades. No obstant això, en molts països els serveis de sang segueixen tenint problemes per oferir prou sang i per garantir-ne la qualitat i seguretat. Nosaltres, a Catalunya, enguany ho celebrem a Reus -ciutat escollida com a capital catalana de la donació de sang 2018-, amb més de 600 delegats i delegades d’associacions de donants de sang, vinguts d’arreu del territori. Entre tots i totes #sumemperlasang. Dona’t als altres. Dona sang. Comparteix vida!

ALBERT TORRA CABELLO

VICEPRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE DONANTS DE SANG

El problema dels emigrants

Ahir l’ARA publicava dos articles molt interessants i fins a un cert punt contradictoris, els dels senyors Sáez Mateu i Ramoneda. Jo m’inclino pel d’en Sáez. Esperava d’algú aquest comentari. El bonisme a cegues en sembla que no és la resposta.

ÀNGEL MARCO

BARCELONA

Què és adoctrinar?

Es diu que TV3 i les escoles catalanes adoctrinen. S’utilitza aquest terme perquè recorda règims totalitaris. Però què entenem per adoctrinar? Segons el diccionari significa “fer entrar (algú) en certes doctrines o opinions”. Tanmateix, intenten demostrar l’adoctrinament a les escoles amb exemples de comentaris o debats sobre política. Si els mestres adoctrinessin no caldria debatre. I l’endemà d’una jornada tan convulsa com l’1-O és inevitable que caigui algun comentari. Encara que consideréssim que comentaris com aquests són adoctrinament, ¿només se’n fan a favor de la independència? Tinc constància que no.

Respecte a TV3, es diu que és un altaveu del Procés. Queda clar que confonen informar amb predicar idees. El que sí que és veritat és que hi ha més convidats independentistes que unionistes. El problema és que alguns no hi volen anar i així poden seguir sostenint el “sectarisme” de la pública.

JOAN LAPEYRA AMAT

REUS

Igual de culpables

No sé quina institució de l’Estat és la responsable que als presos polítics i no polítics catalans, en presó preventiva, se’ls mantingui empresonats a més de 600 quilòmetres de la seva ciutat: Institucions Penitenciàres, el jutge instructor o el govern de l’Estat. Però sí que sabem del cert que si no fossin catalans no estarien en presó preventiva sinó en llibertat condicional sota fiança. No sé com no se’n donen vergonya, els responsables de mantenir en presó preventiva uns polítics i no polítics allunyats dels seus per uns fets que cap estat europeu en el seu marc jurídic considera delicte. Amb aquest tipus de mesures d’“A por ellos ”, siguin decisions dels tribunals o escorcolls incontrolats de cara a la galeria, l’únic que estan aconseguint és que l’independentisme segons les últimes enquestes augmenti a passos de gegant.

PERE MANUEL GIRALT PRAT

SANT JUST DESVERN

Més continguts de